Liderii NATO și-au luat angajamentul de a răspunde colectiv la atacuri în spațiu, afirmând practic că Articolul 5 al Alinaței este valabil și în afara Pământului, relatează The Telegraph.

Articolul 5 din tratatul de fondare a NATO care stipulează clauza de apărare colectivă potrivit căreia un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra întregii alianțe, era considerat aplicabil în mod tradițional doar atacurilor terestre, de pe mare și din aer.

Însă în decembrie 2019 NATO a declarat spațiul drept „al cincilea domeniu”.

În jur de 2.000 de sateliți orbitează în jurul Pământului, peste jumătate din aceștia fiind operați de state membre ale alianței nord-atlantice.

Comandanții militari se bazează pe unii dintre acești sateliți pentru a naviga, comunica, face schimb de informații și lansa rachete în timp ce civilii îi folosesc pentru o sumedenie de întrebuințări de la tranzacțiile de internet banking, la navigarea cu ajutorul GPS sau verificarea prognozei meteo.

Într-un comunicat de presă remis la scurt timp după summitul de la Bruxelles, liderii NATO au afirmat că vor „considera atacurile către, din sau în spațiu” drept o provocare la adresa alianței care amenință „prosperitatea, securitatea și stabilitatea” națională a statelor membre, cât și la nivel Euro-Atlantic.

Aceștia au adăugat că asemenea atacuri ar putea fi la fel de periculoase pentru societățile moderne precum unele convenționale și că ele „ar putea duce la invocarea Articolului 5”, o decizie în acest sens urmând să fie luată „de la caz la caz” de către Consiliul Nord Atlantic.

Clauza de apărare colectivă a NATO a fost activată o singură dată, când Statele Unite au invocat Articolul 5 după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001.

Președintele american Joe Biden a declarat la summit că Articolul 5 este „o obligație sacră” pentru aliații NATO, adăugând că „vreau doar ca întreaga Europă să știe că Statele Unite sunt aici”.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.