„Anul acesta ne-am propus să cursăm 1.000 de șomeri. La această dată, și suntem deja spre sfârșitul anului, avem în jur de 700 de șomeri care au urmat sau care urmează cursuri de formare profesională. Avem o problemă în realizarea planului, pentru că este o mare lipsă de interes în ceea ce privește înscrierea la aceste cursuri, chiar dacă ele sunt gratuite, chiar dacă suportăm costuri de navetă, analizele medicale care sunt obligatorii înainte de începerea cursului. Am încercat să ne adresăm și beneficiarilor de presații sociale, unde problema o reprezintă nivelul studiilor, pentru că a urma un curs de calificare, presupune și sa ai un anumit nivel de studii absolvit. Lor ne-am adresat cu niște cursuri care să se preteze pentru nivelul de 8-10 clase, dar și aici este o mare lipsă de interes, la fel cum este și din partea șomerilor indemnizați”, a declarat Mirela Adomnicăi.
Agenția Județeana de Ocupare a Forței de Muncă și-a propus să deschidă cursuri și la Rădăuți, la Vatra Dornei, la Gura Humorului, la Câmpulung Moldovenesc, cursuri de competențe antreprenoriale, cursuri de competențe lingvistice, IT, agenți de pază, dar și să obțină autorizații și în alte domenii de formare profesională precum recepționer, camerist sau alte nivele de competențe IT.
Reproșuri privind lipsa de seriozitate a unor agenți economici
Mirela Adomnicăi, șefa AJOFM Suceava, a susținut că instituția pe care o conduce este una mediatoare pe piața muncii, în această situație trebuind să fie ascultate ambele tabere: atât a celor care își caută un loc de muncă, dar și a celor care angajează.
„La nivelul județului Suceava, din partea celor care își caută un loc de muncă, există reproșuri privind lipsa de seriozitate a unor agenți economici, în sensul în care discuțiile inițiale se poartă vis-à-vis de anumite condiții de angajare, în ceea ce privește salariul, programul și ceea ce au de făcut, iar mulți acceptă salariul minim pe economie. În momentul în care se finalizează formalitățile, se încheie contractul de muncă și se trezesc în postura de angajat, în momentul în care se trezesc la locul de muncă, constată că realitatea este alta. Că nu mai este acel salariu care s-a promis, că sunt puși să facă și alte lucruri decât cele pentru care s-au angajat și care ar trebui să fie atribuțiile din fișa postului”, a declarat Mirela Adomnicăi.
Cu toate acestea, potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, angajații sunt dispuși să accepte și aceste condiții, dar în ideea că odată ce vor dobândi experiență în noul loc de muncă și vor demonstra seriozitate salariul va fi direct proporțional cu competențele însușite. Iar pentru că de obicei acest lucru nu se întâmplă, le creează o dezamăgire, aceasta fiind una dintre explicațiile fluctuației forței de muncă.
„Angajatorii se plâng că nu reușesc să își păstreze personalul. Aici este vorba despre respectarea unor promisiuni, de ambele părți, trebui reglate anumite chestiuni, pentru că dacă abordarea este serioasă de ambele părți, sunt convinsă că nu va mai fi acea fluctuație de personal, pentru că un angajator nu renunță la un om bun, iar o persoană care și-a găsit un loc de muncă de care este mulțumit, nu va dori să îl părăsească”, a mai spus Mirela Adomnicăi.
Lasa un raspuns