Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, dar în acelaşi timp şi cea mai supusă riscului de accident. Din evenimentele rutiere care au avut loc în ultimul timp, se poate contura profilul pietonului implicat în accidente rutiere, respectiv copii cu vârste între 04- 14 ani și persoanele de vârsta a treia.

Nesupravegherea copiilor de către părinţi duce, de multe ori la tragedii. Doi copii au căzut victime ale accidentelor rutiere în ultimele 24 de ore, din cauza lipsei de supraveghere din partea familiei.

La 24 septembrie, în jurul orei 12.10, o femeie de 34 ani, din comuna Stulpicani, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 177 A, în interiorul localităţii Stulpicani, a surprins şi accidentat uşor o minoră de 6 ani, din localitate, care lăsată nesupravegheată, a ieşit din curtea locuinţei părinţilor, în fugă, apărând brusc în faţa autoturismului. Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care la spital, i s-au recoltat mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot miercuri, 24 septembrie, în jurul orei 18.50, un bărbat de 32 ani, din judeţul Timiş, în timp ce conducea autoutilitara pe DJ 176, în comuna Vatra Moldoviţei, a surprins şi accidentat uşor un minor de 6 ani, din localitate, care fiind nesupravegheat, s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, după care la spital, i s-au recoltat mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Poliţiştii recomandă respectarea unor reguli minime pentru prevenirea implicării pietonilor în evenimente rutiere. Traversarea străzilor se face numai pe marcaje pietonale, prin dreptul indicatoarelor pentru pietoni, iar acolo unde sunt semafoare, numai la culoarea verde. Traversarea nu se face în fugă, ci la pas şi perpendicular pe axa drumului. După coborârea din mijloacele de transport public, nu traversaţi strada prin faţa sau spatele acestora, ci numai după plecarea autovehiculelor din staţie şi numai prin locurile rezervate trecerii.

Totodată, polițiștii recomandă părinților să nu lase copiii nesupravegheaţi în timpul folosirii locurilor de joacă, a arterelor rutiere sau mijloacelor de transport. De asemenea, părinții trebuie să respecte regulile de circulaţie şi să adopte o conduită preventivă, pentru a fi un exemplu pozitiv pentru copilul lor!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.