Guvernul anunță azi principalele măsuri de relaxare, valabile de la 1 iunie. De la ora 17.00 are loc o ședință e Executivului care are mai multe puncte pe agenda de lucru.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în următoarea şedinţă de Guvern, vor fi adoptate măsurile de relaxare ce urmează a fi aplicate de la 1 iunie, menţionând că nu există niciun motiv să nu se meargă mai departe cu calendarul relaxărilor. Deci sunt așteptate noi relaxări, între care organizarea de spectacole și evenimente private, precum și activități sportive, de la 1 iunie, chiar dacă nu a fost atinsă ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane.

Potrivit calendarului de ridicări de restricţii, noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie, de la 1 iulie și altele de la 1 august.Singura condiție pusă a fost atingerea țintei de vaccinare, pentru 1 iunie, de 5 milioane de persoane. Ținta nu a fost atinsă, în România fiind, miercuri, puțin peste 4,2 milioane de persoane vaccinate, între care doar 3,3 cu ambele doze. Cu toate acestea, Guvernul pregătește noi măsuri de relaxare care să intre în vigoare din 1 iunie.

Este vorba, între altele, de organizarea de nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maxim 70 de persoane și în interior cu maxim 50 de persoane, organizarea de spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane sau de competiții sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor în limita a 25% din capacitatea spațiului. De asemenea, sălile de sport ar putea funcționa cu 70% din capacitatea spațiului, fără mască de protecție, dacă se asigură o suprafață de 7 metri pătrați pentru o persoană. Tot la 1 iunie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de 6.

Proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei

Tot la şedința de Guvern de la ora 17.00, Executivul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din iulie – august 2021. În proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe şi anume: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; transporturi şi infrastructură; sănătate; agricultură şi dezvoltare rurală; mediu, ape şi păduri; cultură; tineret şi sport; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prin care se stabileşte o durată determinată pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliţiei şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri, potrivit Agerpres.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă, care va fi dezbătut în primă lectură, pentru pentru completarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

 

Sursa: Observatornews.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.