Aristide Maxim, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei, consideră că modul în Consiliul Județean a gestionat problema gropii de gunoi de pe Mestecăniș s-a realizat printr-un abuz în serviciu și un abuz de putere, încălcându-se flagrant mai multe legi.
„Groapa de gunoi de pe Mestecăniș este construită ilegal. Vom vedea de acum justiția ce va face. Ei sunt mulți și au toate atuurile, dar totuși există niște legi pe care le-au încălcat iar cineva trebuie să răspundă”, a declarat Aristide Maxim.
Acesta este de părere că acel depozit ecologic de deșeuri va fi un dezastru pentru toți locuitorii din Valea Putnei și că va râde o lume întreagă de ceea ce va fi acolo în momentul când se va aduna mult gunoi.
„Totul de acolo va curge la vale, dar nimeni nu vrea să recunoască lucrul acesta. Am văzut în presa locală că s-a scris despre prezența lui Flutur la ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută de la Pojorîta. Cum pot ei să mintă într-un asemenea hal? Am fost personal la ședință iar din partea CJ Suceava a fost prezent vicepreședintele Seredenciuc. Unde a fost Flutur la ședință? Și s-a scris în presă despre Flutur cum vorbea de necesitatea gropii de gunoi și despre deblocarea județului”, a mai adăugat reprezentantul localnicilor din Valea Putnei.
Locuitorii din Valea Putnei speră într-un răspuns favorabil din partea Tribunalului Suceava
Aristide Maxim a mai declarat că a început să adune toate documentele de la înființarea depozitului ecologic, după care se va vedea cum se va proceda mai departe.
„Momentan este un proces penal pe rol și așteptăm să vedem ce va spune Tribunalul Suceava.
La ce au mai făcut acea consultare publică din 12 august la Căminul Cultural din Valea Putnei dacă nu au ținut cont de ea? La consultarea publică lucrurile au fost clare: oamenii nu sunt de acord cu transferul terenului”, a mai declarat acesta.
Totodată, reprezentantul localnicilor susține că sunt câteva legi care protejează pășunile care au fost ignorate de administrația județeană.
„Cum a fost protejată acea pășune ce au luat-o cu forța de la oameni și au dat-o pentru deșeuri! Se distruge toată zona de aici. Fiecare ploaie torențială care vine va aduce gunoaie la vale. Stratul vegetal de acolo este decopertat și solul nu mai poate fi stabilizat. Toată lumea vede ce se întâmplă acolo, iar ei îi dau drumul la protest mai departe”, a spus Aristide Maxim.
Localnicii sunt îngroziți că vor trebui să suporte mirosul de gunoi
După cum a relatat Aristide Maxim, primele gospodării de pe vârful Mestecăniș se află la o distanță de aproximativ 300 de metri față de depozitul ecologic și la o distanță de 700 de metri de restul caselor din comună.
„De parcă mirosul se va opri în sârma ghimpată care au pus-o ei acolo pe gard. Mirosul va spune că «eu nu plec de aici că e bai. Mie mi-a zis cineva de la Consiliul Județean să nu plec de aici»”, a declarat ironic Maxim.
Totodată, localnicii sunt neliniștiți în ceea ce privesc ploile torențiale, deoarece atunci când se va aduna apa, aceasta va ajunge să angreneze zeci de tone de gunoi.
Maxim: „Au ajuns să își bată joc de viața noastră. Aleșii noștri își permit să îi doară în cot de viața noastră”
Reprezentantul localnicilor din Valea Putnei a subliniat că se va adresa în continuare justiției românești, iar dacă nu se va finaliza favorabil pentru locuitorii din Valea Putnei, va fi nevoit să facă plângere la CEDO și la Parlamentul European.
„Ei se tem că vor avea de dat înapoi milioanele de euro pe care i-au cheltuit aiurea. Noi nu am spus să nu se facă groapa, noi am spus doar să nu o facă acolo. Toată lumea a condamnat locația aleasă”, a subliniat Maxim.
Acesta susține că presa a scris că lucrările au fost sistate după ce s-a dat sentința de la Curtea de Apel Cluj, care a decis anularea hotărârii de Consiliu Local, prin care se dădea în administrarea CJ Suceava terenul pentru construirea gropii de gunoi.
„Decizia instanţei clujene este definitivă, ceea ce înseamnă că tot proiectul de pe Mestecăniş s-a derulat ilegal. Pe româneşte, Consiliul Judeţean Suceava a construit o groapă de gunoi pe un teren care nu-i aparţine, iar în anumite condiţii nu avea cum să obțină avizele necesare unei astfel de lucrări”, a adăugat Aristide Maxim.
Lasa un raspuns