Fotbaliștii din comuna Moldovița au câștigat locul III la Campionatul de Fotbal, ediția I, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Departamentul Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii, din cadrul Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate creștină, în colaborare cu Asociația Județeană de Fotbal Suceava și destinat tinerilor din eparhie.
Trebuie precizat că în competiție s-au înscris 53 de echipe de fotbal din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Luni și marți, respectiv 23 și 24 august 2021, cinci echipe și-au disputat supremația în faza finală a Campionatului de Fotbal. Meciurile s-au desfășurat pe terenurile din complexul Liceului cu Program Sportiv Suceava.
Cele cinci echipe parohiale câștigătoare ale fazelor zonale desfășurate la nivelul fiecăruia dintre cele cinci protopopiate din cuprinsul Arhiepiscopiei sunt: Dumbrăveni (Protopopiatul Suceava I), Gura-Humorului (Protopopiatul Suceava II), VDS Vicovu de Sus (Protopopiatul Rădăuți), Siret Dolhasca (Protopopiatul Fălticeni) și Moldovița (Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc).
La începutul competiției a fost rostită rugăciunea Tatăl Nostru. S-au prezentat apoi tuturor jucătorilor și antrenorilor modificările regulamentului, impuse de condițiile meteo. Din cauza temperaturilor ridicate, competiția desfășurându-se in aer liber, durata reprizei de joc a fost redusă la 20 de minute.
Toate meciurile au fost disputate după regula „fiecare echipă cu fiecare echipă” și tinerii jucători au avut ocazia să își dezvolte spiritul de echipă, să își arate curajul, manifestându-și totodată bucuria de a fi pe teren. O dovadă a spiritului de competiție a fost meciul decisiv pentru locul III, disputat între echipele Moldovița și Dumbrăveni. Până în minutul 30, Dumbrăveni avea un avantaj de trei goluri (4-1), dar a fost egalată, pierzând dramatic locul pe podium la ultima fază, când a lovit bara.
Tinerii au beneficiat de asistență medicală pe tot parcursul competiției, fiind puse la dispoziția lor toate cele necesare, inclusiv apă pentru hidratare.
Meciurile de fotbal au fost arbitrate de Alexandru Tudor, fost arbitru FIFA și responsabil de Academia de Copii și Juniori a FCSB, împreună cu arbitri din Comisia Județeană a Arbitrilor Suceava.
Ceremonia de premiere a echipelor câștigătoare a avut loc pe Stadionul Areni din Municipiul Suceava, în seara zilei de marți, 24 august 2021, în prezența organizatorilor, a tuturor echipelor participante, a invitaților și a suporterilor, evenimentul fiind prezentat de părintele Justinian-Remus Cojocar, inițiatorul și coordonatorul acestui proiect. Fiecare dintre jucătorii celor trei echipe care s-au clasat pe podium au primit medalii corespunzătoare poziției ocupate în clasament (locul I – de aur, locul II – de argint și locul III – de bronz).
Au fost acordate diplome, medalii și premii în bani astfel: echipa câștigătoare – 500 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul II – 300 lei/jucător + antrenor, echipa clasată pe locul III – 200 lei/jucător + antrenor. Toți tinerii fotbaliști, inclusiv antrenorii și arbitrii, au primit diplome de participare.
Cupa Mușatinilor, trofeul pentru care s-au întrecut tinerii fotbaliști, a fost înmânată echipei Siretul Dolhasca, antrenată de Constantin Ferariu și coordonată de părintele Mihail Teofil Saftiuc.
Întrucât se dorește permanentizarea acestei inițiative de organizare a unui Campionat de Fotbal pentru echipele parohiale, numele echipei câștigătoare va fi gravat pe trofeu în fiecare an, sporind astfel în rândul tinerei generații interesul și dragostea pentru acest eveniment sportiv, dar și pentru valorile creștine promovate.
Clasamentul final în urma meciurilor disputate în aceste două zile este următorul:
Siretul Dolhasca – 12 puncte – Locul I;
Vicovu de Sus – 9 puncte – Locul II;
Moldovița – 4 puncte – Locul III;
Gura Humorului – 3 puncte – Locul IV;
Dumbrăveni – 1 punct – Locul V.
Titlul de „Cel mai bun jucător al turneului” a fost înmânat tânărului Vlăduț Tanăsucă, component al echipei Moldovița.
Rodrigo Stoica (Siretul Dolhasca) a fost declarat cel mai bun marcator al turneului. Diplome de participare au obținut echipele de fotbal din Gura Humorului și Dumbrăveni.
Scopul organizării acestui campionat de fotbal l-a constituit transmiterea unui mesaj puternic generației tinere, acela că sedentarismul și petrecerea unui timp îndelungat pe internet (rețele de socializare, jocuri video), și utilizarea excesivă a mijloacelor electronice (telefon, tabletă, laptop, calculator) dăunează grav sănătății și dezvoltării fizice, psihice și duhovnicești. În plus, s-a urmărit ca onestitatea și fair-play-ul, spiritul de echipă și curajul, bucuria, valori îmbrățișate de jucători de la început, să devină o constantă a vieții lor.
Alături de părintele Justinian-Remus Cojocar, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost reprezentată de părintele Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Centrului Eparhial Suceava. Sfinția Sa a fost cel care înmânat diplomele turneului din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.
La final, părintele Justinian-Remus Cojocar a oferit premiile în bani din partea Arhiepiscopiei și a rostit un cuvânt de mulțumire adresat tuturor celor care au susținut această inițiativă, dar mai cu seamă Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea, încrederea și tot sprijinul acordat pe tot parcursul desfășurării acestui eveniment.
Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către Ciprian Anton, Inspector General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Suceava și Președintele Asociației Județene de Fotbal Suceava, și către toți tinerii fotbaliști care au dat dovadă de fair-play pe tot parcursul Competiției.
Lasa un raspuns