Deputatul Sanda Maria Ardeleanu, profesor universitar și parlamentar activ în cadrul acțiunilor legate de învățământ, se arată indignată de o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Ponta. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea pe un site de socializare, de unde vă redăm integral opinia dumneaei.

„Toți oamenii de bună-credință din școala românească sunt siderați de conținutul ultimei OUG a Guvernului Ponta, publicată în Monitorul Oficial, sub indicativul OUG. nr. 49/2014.

Să te întorci cu spatele la viitor pentru a reinstaura principii și modalități de funcționare în sistemul de educație valabile în perioada „marelui haos” a anilor 2000 este incredibil, chiar și pentru cei care nu au agreat în totalitate reforma și LEN nr.1/2011.

Dacă precedentele OUG-uri care vizau destructurarea sistemului și restaurația prin întronarea bunului plac, prin măsuri de (re)centralizare a deciziei și politizare a școlii puteau fi comentate (OUG. nr. 92/2012, OUG. nr. 14/2013, OUG. nr. 29/2013), OUG. nr. 49/2014 ne-a lăsat în afara oricărei dezbateri raționale. Ne-a lăsat pur și simplu fără replică.

Cum am mai putea reacționa în fața deciziei guvernării actuale de a sprijini și încuraja mediocritatea (fonduri speciale de la stat pentru “sesiuni speciale” de Bacalaureat, intrarea în sistemul de învățământ superior pe baza adeverinței de absolvire a liceului, pregătirea pentru examenul de Bacalaureat în universități, doctorate la fără frecvență, desființarea masteratului didactic, …), obediența față de politic (alocarea către universități, din partea MEN, a unui procent de locuri suplimentare față de cifrele de școlarizare stabilite de ARACIS), centralizarea și „baronizarea” deciziilor (concursul de ocupare a funcției de director și de director adjunct va fi din nou organizat de Inspectoratul școlar, deci sub o umbrelă politică, iar primarul va face parte de drept din consiliul de administrație a școlii, dirijând fonduri pe bază de „simpatii politice”) … .

După măsura anulării incompatibilității dintre funcția de rector și cea de parlamentar, preocupați obsesiv de “prezentul și viitorul” rectorilor, autorii OUG. nr. 49/2014 creează posibilitatea ocupării acestei funcții pe perioadă nelimitată.

Rezultat al victoriei intereselor de grup și al supremației banului în educație, OUG. nr. 49/2014 prevede reînființarea sistemului de universități private paralel cu cele de stat, (re)impunând fabricile de diplome pe piața școlii, transformând școala în tarabă, iar educatorul în vânzător de servicii și certificate „negre”.

Ca profesor la catedră, reacționez împotriva atentatului la statutul meu de dascăl și acuz guvernarea actuală, MEN, de rele intenții față de educația prin școala românească.

În calitate de parlamentar român, refuz să cred că este posibilă anularea Legii prin asemenea acte normative ca OUG. nr. 49/2014, în cadrul unei lupte „care pe care”, în urma căreia victimele devin copiii noștri.

Aproape că nu îmi vine să cred că acest document a fost “emanat” de colegi profesori cu responsabilitate majoră în educație. De aceea, solicit anularea tuturor măsurilor ce contravin principiilor LEN nr.1/2011 în vigoare și demisia din toate funcțiile publice a celor care se fac vinovați de starea educației și de crearea dezordinii în sistem.

Atrag atenția asupra impactului pe care OUG. nr. 49/2014, care vine să completeze măsurile OUG. nr. 92/2012, OUG. nr. 14/2013, OUG. nr. 29/2013, îl are asupra fiecărui român, păcălit, din nou, în an electoral, și condamnat la izolare în Uniunea Europeană.

Refuz să cred că, profitând de încă un moment de neatenție și lipsă de reacție a societății românești aflată în plină vară și bătălii electorale, soarta copiilor și tinerilor noștri poate fi „pecetluită”, cu consecințe dramatice, de acest document demolator, iresponsabil și fără viziune ca toate celelalte OUG-uri din ultimii doi ani, ce satisface interesele unor grupuri restrânse cu atitudine oligarhică asupra sistemului de învățământ din România.

Stimați guvernanți, vă rog să înțelegeți că, dacă ați mai făcut și câte ceva bun în cei doi ani de guvernare, această OUG anulează tot, scoțând la suprafață mentalități și interese nedemne de o Românie europeană a anului 2014.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.