Un nou proiect de lege aflat în dezbatere interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat. Ceea ce înseamnă că mii de pensionari ar putea pierde mulți bani. Cu alte cuvinte, persoanele care ies la pensie nu se vor mai putea angaja la o instituție bugetară.

Proiectul de lege se află în fază de propunere legislativă. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie votat de parlamentari și publicat în Monitorul Oficial.

În cazul în care proiectul va trece ajunge în etapa de aplicare, beneficiarii de pensii, din sistemul public sau din cele private, nu se vor mai putea angaja la stat.

Prin urmare, dacă un pensionar beneficiază de cele două tipuri de venituri, el va trebui să decidă, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noului act normativ, la care din ele renunță. Adică, fie renunță la pensie pe durata contractului de muncă, fie își dă demisia la instituția de stat unde s-a angajat.

Iniţiativa legislativă aparține deputatului PNL Cristian Buican, potrivit căruia în România există un fenomen alarmant privind numărul tot mai mare al persoanelor care, după retragerea la pensie, continuă să lucreze, cu contract de muncă, la instituția unde și-a desfășurat activitatea.

„Cazurile unor pensionari speciali de doar 40-45 de ani ce ies la pensie şi a doua zi se angajează în aceeaşi instituţie, pe acelaşi post, sunt mai mult decât grăitoare”, afirmă Buican, în expunerea de motive.

 

sursa: www.dcbusiness.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.