Lucia Condrea, artista încondeietoare care a înfiinţat în comuna Moldoviţa un faimos Muzeu al Ouălor Încondeiate, a fost onorată cu titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei.

Acordarea acestui titlu marchează o premieră întrucât, aşa cum afirmă primarul Traian Iliesi, „Lucia Condrea este primul cetăţean de onoare al comunei Moldoviţa”.

Diploma i-a fost conferită pe scena celei de-a V-a ediţii a Festivalului Huţulilor „Din obcini cântec răsună”, care s-a desfăşurat la Moldoviţa în ziua de sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

„Lucia Condrea  a muncit foarte mult pentru muzeul închinat oului încondeiat, iar prin activitatea ei a ridicat etnia huţulă, promovându-i tradiţiile şi obiceiurile. Este recunoscută pe plan internaţional ca o artistă de mare clasă şi pentru ce a făcut ea pentru Moldoviţa se cuvenea să facem şi noi ceva pentru ea”, a mai adăugat edilul comunei.

Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea”, una dintre atracţiile principale ale comunei, a fost înfiinţat în anul 1993 şi etalează o colecţie de peste 5 mii de ouă decorate în tehnici diverse din întreaga lume. Mai bine de jumătate dintre acestea sunt creaţii ale Luciei Condrea, realizate în cinci tehnici diferite, minunăţii care i-au adus numeroase premii, obţinute la expoziţiile pe care le-a avut în zece ţări europene. Lucrările Luciei Condrea se află la loc de cinste în mari muzee, în colecţiile unor Case Regale şi în diverse colecţii particulare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.