Parteneriatul dintre Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Național Brukenthal rodește, la Suceava, cu o expoziție de artă românească, dedicată unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai artei din prima jumătate a secolului XX: Nicolae Tonitza (1886–1940).

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 16 iulie 2021, la ora 13:00, la Muzeul de Istorie în Sala de Expoziții Temporare.

Toți cei ce își doresc să se bucure de întâlnirea cu opera pictorului Nicolae Tonitza, au șansa aceasta până în data de 26 septembrie 2021.

Directorul  Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că această expoziție ar fi trebuit să aibă loc anul trecut, însă, din cauza pandemiei, a fost amânată.  Emil Ursu a adăugat că între instituția pe care o reprezintă și Muzeul Național Brukenthal există o colaborare foarte lungă, un parteneriat din care Suceava a avut de câștigat foarte mult, care a dus la organizarea, anuală, la Suceava, a unor expoziții-eveniment remarcabile, „regal de artă”.

„În această expoziție sunt expuse piese care nu se află la vizitare în Muzeul Național Brukenthal. Colecția de artă a Muzeului Național Brukenthal este foarte vastă, oferă posibilitatea unor adevărate regale de artă. Avem aici piese de grafică care au fost pentru prima dată expuse în spațiul public, la Suceava, fapt care ne bucură foarte tare”, a declarat Emil Ursu.

De cealaltă parte, curatorul expozițitiei, dr. Iulia Mesea, a explicat de ce expoziția „Nicolae Tonitza. Culoare, emoție și mister” la Suceava. Aceasta a explicat că ideea îi aparține directorului Emil Ursu, „care are o admirație aparte pentru creația marelui pictor român Nicolae Tonitza. A fost dorința lui de a oferi publicului sucevean și nu numai o expoziție de excepție pentru că  întâlnirea cu opera lui Nicolae Tonitza este întotdeauna o sărbătoare a artelor plastice românești”.

La evenimentul organizat de Muzeul Național al Bucovinei a fost prezent și Niculai Barbă,vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, care a pus accent în prezentarea sa pe rolul parteneriatului cultural, aducând mulțumiri partenerilor Muzeului Național Brukenthal, pe care i-a invitat să se alăture și altor proiecte pe care le are în desfășurare instituția pe care o reprezintă.
De altfel, curatorul evenimentului, Dr. Iulia Mesea, face o succintă introducere în universul expoziției „NICOLAE TONITZA. Culoare, Emoție și Mister. Lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal”, subliniind că sunt prezentate publicului peste șaptezeci de lucrări de pictură și grafică, ce ilustrează principalele teme și motive din creația marelui pictor român.

„Axa conceptuală a demersului expozițional se structurează din alăturarea câtorva segmente tematice: familia și universul copilăriei /o lume a candorii şi melancoliei /, filiația luchianescă / pictura de flori /, peisajul geografic și uman al Dobrogei / peisaj, portret / și pictura de nud, înțelese și propuse spre receptare prin prisma afirmației că, pentru artistul născut pe plaiuri moldave, creația a fost o permanentă mărturisire, un jurnal intim, un autoportret, indiferent de genul abordat, că fiecare lucrare pare să păstreze o taină, crâmpeie de viață și simțire semnate Tonitza.

Pe simeza expoziției se alătură lucrări inedite sau foarte puțin cunoscute, printre care se află: Portretul Elizei Manoliu, Femei sărace la cimitir, Coadă la pâine (studiu), Obosiții (studiu), Studiu pentru portretul Mioarei Minulescu, Fetiță din Făgăraș, precum și două dintre cele mai frumoase tablouri ale pictorului –Brutărie la Mangalia și Cap de tătăroaică –, care au mai fost incluse în expoziții organizate de muzeul nostru la Suceava și al căror succes a conturat, de fapt, ideea acestei expoziții. Dintre lucrările celebre, vizitatorii vor avea bucuria întâlnirii cu Portretul de fetiță, una dintre cele mai cunoscute și apreciate piese din colecția noastră, clasată în categoria tezaur, o lucrare din perioada de maturitate artistică, în care ochii enigmatici și triști concentrează forța expresivă a portretului. Sunt, de asemenea, prezentate elegante naturi statice cu flori, mărturie sinceră a filiaţiei luchieneşti. Calităţile de pictor al motivului decupat din natură sunt ilustrate printr-o serie de lucrări în ulei, acuarelă şi peniţă, inspirate, în marea majoritate, de lumea dobrogeană, care, cu particularitățile sale geografice și umane, i-a împrospătat opera la nivel tematic, stilistic şi al atmosferei, generând cristalizarea concepţiei sale picturale. O serie de lucrări de grafică îl prezintă pe Nicolae Tonitza și ca unul dintre cei mai talentați pictori ai nudului – apreciat pentru execuția grațioasă și pentru armonia desăvârșită.

Profesionalismul, perseverenţa și legăturile de colegialitate stabilite în timpul numeroaselor proiecte desfășurate de-a lungul ultimilor ani de specialiştii din Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național al Bucovinei, au făcut posibilă împlinirea acestui proiect de mare anvergură, chiar și în aceste vremuri tulburi. Este felul în care cele două instituții de cultură vă susțin starea de bine, oferindu-vă mediul în care vă puteți hrăni gustul pentru frumos și armonia interioară”, a explicat dr. Iulia Mesea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.