Coordonatorul de politici fiscale în cadrul organizației județene Suceava a Pro România, economistul Luminița Chihai a prezentat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, situația economică a României la începutul anului 2019. Potrivit acesteia, în 2018 au fost adoptate de către Guvern o serie de măsuri economice a căror efectele au fost greu de anticipat pentru mediul de afaceri iar în curând va fi plătită nota de plată.

 „Singura constantă din România în ultimii ani e că totul se schimbă! Pe final de an, cu doar câteva zile înainte de a se termina, a apărut Ordonanța de Guvern 114 care a bulversat mediul de afaceri. Taxa pe lăcomie este cea mai cunoscută din prevederile ordonanței și cea mai discutată, dar în această ordonanță încă nu are norme de aplicare.

Prin această ordonanță se statuează că în domeniul construcțiilor salariul devine 3.000 de lei cu o serie de facilități fiscale pentru angajatori, care de fapt se regăsesc în salariu net al angajatului.

Nimeni nu știe cum se va aplica această ordonanță. Ea este legată strict de cifra de afaceri a companiilor din construcții, deci cei care au peste 80% din cifra de afaceri din construcții și celelalte coduri CAEN  date de ordonanță din domeniul construcțiilor  vor beneficia de facilități, ceilalți nu beneficiază dar sunt obligați să își majoreze salariu minim la 3.000 de lei. Nu se știe dacă se vor majora doar salariile celor care lucrează în domeniul direct al construcțiilor sau și a personalului TESA”, a afirmat Luminița Chihai.

Potrivit acesteia, taxa pe activele bancare sau taxa pe lăcomie  se va regăsi în comisioanele bancare, în ratele creditelor, iar creditarea se va domoli.

Totodată economistul sucevean a declarat că anul 2019 a început fără adoptarea bugetului de stat, dar și fără o explicație oficială de ce se întârzie bugetul de stat.

„Consider că este că este greu de atins acel deficit bugetar de 3% pe care și l-a asumat Guvernul României, având în vedere că deficitul bugetar la 11 luni a fost de 2,74%. Deci, avem probleme în a fundamenta bugetul pentru că se anunță o recesiune. O recunosc toate organismele internaționale. Nu știm când va fi. Că va fi în 2019, că va fi în 2020, cert este că  măsurile luate în prezent, în mod sigur în România va fi mai repede decât în restul Europei. Rata inflației, să spunem că poate va avea un ritm de creștere mai mică decât în anul precedent, dar totuși 2018 ne situează pe locul II din coada clasamentului, având una dintre cele mai mari rate de inflație față de celelalte, față de media europeană. Ritmul de  creștere a produsului intern brut pentru 2019  va fi greu de estimat, ca fiind la fel de exagerat ca în 2018. Se știe de asemenea, că în bugetul anului 2018, la venituri au fost undeva în jur de 20 de miliarde de lei reprezentând fonduri europene atrase și, după cum știm, nu prea s-a realizat nimic din ceea ce s-a spus”, a spus Chihai.

La final aceasta a adăugat că în actualul context euro a crescut  la maxim istoric de 4,7, drept urmare situația din punct de vedere economic nu este foarte bună, fapt care angrenează coborârea României în clasamentele internaționale.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.