Coordonatorul de politici fiscale din cadrul organizației județene Suceava a Pro România, economistul Luminița Chihai, susține că impactul creșterii salariului minim pe economie, de la 1 decembrie, va avea pentru mediul privat un  impact semnificativ.

„Roata economiei încearcă să se miște, dar, din păcate, mediul privat are din nou de suferit. Impactul creșterii salariului minim pe economie, de la 1 decembrie, este pentru mediul privat destul de semnificativ.

Astfel, pentru o creștere de la 1.900 la 2.080 de lei, fiecare angajator va plăti în plus pentru fiecare angajat 184 de lei, iar pentru cei cu studii superioare sau cu peste 15 ani vechime 460 de lei – sume nebugetate, sume care vin peste creșterile de utilități, în mod evident fără a avea o oglindă în partea productivității în firme. Probabil că Guvernul încearcă să mențină deficitul bugetar sub 3%, ceea ce va fi aproape imposibil. Din acest punct de vedere, salariatul va rămâne cu puțin în mână, iar mult din această creștere se va regăsi la buget”, a spus Luminița Chihai.

Amintim că ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că în acest sens va exista o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În ceea ce priveşte vechimea de 15 ani, Olguţa Vasilescu a precizat că este vorba despre 15 ani de vechime în muncă „în general”, indiferent de locul de muncă, indiferent dacă a existat şomaj în această perioadă sau concediu de maternitate.
Potrivit acesteia, planul a fost ca salariul minim pe economie să crească de la 1 noiembrie, dar a existat un protest din partea patronatelor şi s-a decis să se facă testul IMM-urilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.