Luni 17 august 2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, cu sprijinul Echipelor Mobile a organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Păltinoasa, acțiunea intitulată  „Pentru copiii noștri”, eveniment organizat în incinta Căminului Cultural Păltinoasa.

În cadrul evenimentului s-a dezbătut problematica copiilor rămași singuri acasă analiza scoțând în evidență importanța intervenției comunităților locale în sensul prevenirii aparițiilor unor situații care ar putea pune în pericol creșterea armonioasă a copilului, înființării la nivel local de servicii menite să vină în sprijinul acestor copii, monitorizării acestora.

Accente deosebite s-au pus pe dezvoltarea de parteneriate, atragerea de proiecte, angajare de personal calificat care să susțină aceste intervenții : asistent social, psiholog, logoped, medic, consilier școlar, logoped, kinetoterapeut acolo unde este cazul etc.

La eveniment a fost prezent viceprimarul Comunei Păltinoasa Gheorghe Boșca, care a prezentat demersurile realizate la nivel local, rolul important al actorilor comunitari (instituții publice, ONG-uri, persoane fizice) în susținerea, atât a copiilor, precum și a celor care îi îngrijesc.

Fundația Umanitară „Te Aud România”, prin vocea psihologului Daniela Ștefănescu, a prezentat tema intitulată „Despre copilul cu părinți plecați și reziliența – metode practice”, Organizația „Salvați Copiii” – filiala Suceava, prin  asistentul social Ailinca Elena, a dezbătut „Abordările care pot ajuta copilul să se adapteze și să traverseze perioada în care părinții sunt plecați”, preotul Aldea Florin,  a subliniat importanța bisericii în viața comunității precum și rolul acesteia de-a lungul anilor în soluționarea problemelor sociale.

De altfel,  Mircea Constantin Mihăilă, director al Școlii Gimnaziale Păltinoasa, a precizat aplecarea instituției pe care o coordonează în sensul susținerii copiilor rămași singuri acasă prin dezvoltarea de parteneriate publice-private, acțiuni diverse, atragere de proiecte, rolul consilierului educațional.

Nicoleta Daneliuc, șeful Serviciului Evaluare Complexă  Copii din cadrul DGASPC Suceava, a prezentat Ghidul Părintelui, instrument menit să vină în sprijinul acestora, precum și importanța numirii unui reprezentant legal al copilului pe perioada în care părinții lipsesc din țară, iar Liliana Orza, comisar șef, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Suceava, a subliniat existența cazurilor de copii ai căror părinți sunt plecați, care sunt în pericol de a deveni victimele traficului de persoane. 

De altfel, Sabina Doroftei, șeful Serviciu Urgențe din cadrul DGASPC Suceava, a expus problemele care apar în teritoriu cu acești copilași, dacă nu sunt lăsați în grija unor persoane responsabile, intervenția specialiștilor necesitând  în unele cazuri ridicarea copiilor din familie.

Psihologul Maxim Mirela, din cadrul  Centrului de Rervicii Multifuncționale de tip Rezidențial Gura Humorului, a punctat tema „Impactul migrației părinților și necesitățile copiilor rămași acasăʺ și stările emoționale ale copiilor aflați în sistemul de protecție, cu părinți plecațiîn străinătate și Adriana Grumăzescu, bibliotecar al comunei, s-a alăturat dezbaterilor precizând că și ea discută cu copiii despre problemele, bucuriile, realizările și nevoile acestora.

La eveniment au mai participat un părinte, un reprezentant legal precum și 7 copii, aceștia implicându-se în dezbateri, prezentându-și situațiile de viață. Materialele informative au fost donate de către Organizația „Salvați Copiii” – filiala Suceava, CR-ANTIP Suceava, DGASPC Suceava, iar Cojocaru Filip, beneficiar al Centrului de Rervicii Multifuncționale de tip Rezidențial Gura Humorului, a susținut un moment artistic.

În cadrul întâlnirii organizate la Căminul Cultural din Păltinoasa, autoritățile locale au luat toate măsurile de igienă, protecție și distanțare fizică necesare.

„Tuturor factorilor implicați în organizarea și derularea acestei acțiuni, care marchează Luna Diasporei la Suceava în acest an, le mulțumim pentru colaborare”, a transmis Nadia Crețuleac, directorul DGASPC Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.