O delegaţie de zece persoane, condusă de primarul Ion Lungu este prezentă azi la Bucureşti, pentru a reprezenta orașul Suceava în faţa comisiei de selectare a candidaţilor României pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Delegația este formată din oameni importanți ai orașului care au avut un cuvânt de spus în crearea acestui proiect, printre care reprezentanţii firmei de consultanţă care a întocmit strategia culturală a Sucevei –  doctorandul Radu Bores, Carmen Steiciuc, preşedinta Asociaţiei „Suceava-Capitală europeană” şi Tatiana Tatarciuc, de la primăria din Cernăuţi, Ucraina. Proiectul sucevean se bucură, de asemenea şi de susţinere spaniolă, prin intermediul Susanei Alonso San Pedro, din Barcelona.

„Vrem să facem o figură frumoasă, pentru că eu cred în brandul nostru, Bucovina, dar şi în colaborarea cu Cernăuţi şi Barcelona. Eu sper şi cred că putem trece de această fază de preselecţie”, a spus edilul sucevean.

Propunerea iniţială pentru bugetul proiectului „Suceava – Capitală europeană” este de 25 de milioane de euro, municipiul Suceava urmând a participa cu zece milioane de euro, Guvernul României, cu zece milioane de euro, iar Consiliul Judeţean Suceava cu două milioane de euro. O sumă de două milioane de euro ar urma să fie accesată prin proiecte culturale finanţate din fonduri nerambursabile europene, iar alta de un milion de euro  ar urma să fie atrasă de la sponsori. În condițiile în care totul merge bine, Suceava va mai avea de trecut de încă o selecție, însă chiar și trecerea acestui pas ar însemna mult pentru suceveni. Proiectul a fost creat pe ultima sută de metri, cu doar 50.000 de lei, o sumă, mică după spusele edilui și chiar dacă nu va trece mai departe, vom avea o strategie culturală pe care o vom putea îmbunătăți pentru a participa la următoarele etape de preselecție a capitalei culturale europene, în viitor.

Am putea spune că suntem încă departe de acest deziderat de „capitălă culturală europeană” , însă se pare că cerințele minime sunt îndeplinite deci, mare ne-ar fi mirarea să trecem de această etapă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.