Un milion de euro de la bugetul local pentru biserici

Ion Lungu la sfințirea Catedralei „Nașterea Domnului” 2La propunerea primarului Ion Lungu, consilierii locali suceveni vor aloca noi fonduri, în ședința de la finele acestei săptămâni, întrunire programată pe data de 31 martie. Bisericile din municipiul reședință de județ ar urma să beneficieze de un un sprijin financiar consistent de la bugetul local. Vorbim de nu mai puțin de 345.900 lei, din care 100.000 lei destinați Parohiei „Sfânta Treime” din cartierul Burdujeni Sat. Asociația ,,Promotorii Bucovinei” va beneficia de suma de 40.000 lei pentru organizarea Festivalului de teatru în limba română pentru copii și tineret, iar societatea științifică „Cygnus” va primi suma de 12.000 lei pentru concursul național „Cansat”. Alte solicitări adresate legislativului de primarul Lungu sunt 50.000 lei pentru Fundația Evanghelică de Binefacere a Nevăzătorilor „Orbul Bartimeu” pentru finanțarea Clubului social pentru copii și tineri în scopul integrării lor în societate, respectiv 40.000 lei pentru Fundația „FARA”  – centrul de zi de recuperare „Emanuel”, pentru recuperarea a 15 copii cu nevoi speciale.

 

Unitățile de cult din municipiul Suceava au solicitat, pentru acest an, impresionanta sumă de 20 de milioane de euro de la bugetul local

În total, Primăria Suceava vrea să aloce de la bugetul local un milion de euro pentru biserici în acest an. Unitățile de cult din municipiul Suceava au solicitat pentru acest an impresionanta sumă de 20 de milioane de euro de la bugetul local, dar vor primi doar echivalentul a unui milion de euro. Ion Lungu a spus că fonduri mai mari, în valoare de 15 de milioane de euro, au fost solicitate de către preoții Catedralei din municipiu, pentru construirea unei parcări subterane. Primarul a spus că municipalitatea nu poate finanța o astfel de investiție. Lungu a precizat că un număr de 40 de unități de cult din municipiu vor primi în total suma de 4.46 milioane de lei. Cei mai mulți bani, respectiv, câte 500.000 de lei, vor ajunge la Catedrală, la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru reconstrucția sediului administrativ care a fost distrus de un puternic incendiu în ianuarie 2015, precum și la Biserica Penticostală Filadelfia. Primarul Sucevei declara anul trecut că, în ultimii 11 ani, de când a câștigat primul mandat, unitățile de cult din municipiu au beneficiat de sprijin financiar în valoare totală de 3.6 milioane de euro de la bugetul local, banii fiind alocați către 15 biserici, pentru diferite proiecte de investiții. La întâlnirea cu cele 22 de cupluri din oraş, care au fost invitate la sediul primăriei pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de căsnicie, Ion Lungu a afirmat că nu a luat bani de la străzi pentru construcţia Catedralei „Naşterea Domnului”, situată pe Mărăşeşti. Mai mult, acesta a aruncat o săgeată către șeful Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor, catalogând spectacolele oferite de către acesta ca fiind „expirate”.

„Cum alţii au făcut fel de fel de spectacole, fie vorba între noi, de multe ori bani aruncaţi pe fereastră cu artişti expiraţi care se împiedică şi cad jos pe aici pe la Suceava, eu am preferat să facem spectacole mai mici şi să dăm banii la biserici”, a afirmat Lungu.

 

Puterea banului

Ion Lungu la sfințirea Catedralei „Nașterea Domnului”Se știe că fără bani nu poți trăi, banii sunt sursa de viață după aer, pentru că și apa trebuie cumpărată. Banii sunt cel mai mare „drog” al societății, al oamenilor. De aici apar personele parvenite , apar „călcări peste cadavre”, apar înșelări, apare egoismul, îngâmfarea. Și totuși, cu bani poți cumpăra o casă, dar nu un cămin; cu bani poți cumpăra medicamente, dar nu sănătate; cu bani poți cumpăra cel mai scump diamant, dar nu o soție iubitoare și devotată, cu bani poți cumpăra oameni, dar nu respect. Și totuși banii sunt atât de importanți și pentru bisericile din Suceava. Puterea banului este atât de mare încât este onorat și cel ce nu merită onoare, încât e vizitat și cel ce nu merită vizitat și e salutat și cel ce nu merită salutul. Și atunci repetăm că unitățile de cult din municipiul Suceava au solicitat, pentru acest an, impresionanta sumă de 20 de milioane de euro de la bugetul local.
Tot în ședința de la finele săptămânii, consilierii suceveni vor dezbate proiectul referitor la asocierea cu Casa de Cultură a Studenților, prin punerea la dispoziție a unor spații de la Centrul Cultural Bucovina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.