Sâmbătă, la sediul PNL din Aleea Trandafirilor, a avut loc o întâlnire a femeilor liberale, cu ocazia începutului de primăvară.

Sanda-Maria Ardeleanu, a oferit participanților marțișoare sub formă de cărțiAcțiunea a fost organizată la inițiativa Livianei Enea, președinta Oranizației municipale a Femeilor PNL, printre invitați numărându-se primarul Ion Lungu, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, Cătălina Culipei, președinta OJFPNL, dar și dr. Anne-Marie Rusu.

Dezbaterile au fost circumscrise pachetului de legi, semnat de 161 de parlamentari, care propune garantarea șansei reale de a candida la alegerile locale și parlamentare prin stabilirea cotelor de gen de cel putin 30% femei și barbati, inițiat de co-președinta PNL, Alina Gheorghiu, și aflat în dezbatere la nivelul întregii societăți.

Deputatul de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a prezentat situația ultimului Clasament al Raportului Global al Echilibrului și Genului care indică faptul că România a retrogradat 5 poziții față de 2014, iar scăderea, de-a dreptul catastrofală, se află la implicarea femeilor în politică. La polul opus, a crescut semnificativ participarea femeilor românce la activitatea economică. Reprezentarea în educație și sănătate înregistrează și ea scăderi ușoare. Ardeleanu a vorbit despre nevoia implicării femeilor în politică din punctul de vedere al normalității unei societăți în care procentul femeilor este de peste 51% , iar pregătirea cu studii superioare a femeilor o depășește pe cea a bărbaților S-a mai vorbit despre militantismul feminin vs feminist, despre așa-zisa auto-discriminare a femeilor în interiorul organizațiilor de gen, despre obligativitatea respectării cotei de minim 30% înscrisă în statutele partidelor. Totodată, Sanda-Maria Ardeleanu, a oferit participanților marțișoare sub formă de cărți semnate sau editate de ea, sau de autori suceveni.

Primarul Ion Lungu a oferit doamnelor lalele galbene și le-a încurajat să participe la viața politică și să își asume responsabilități care presupun performanță, dând exemplul situației din Primăria Suceava, unde peste 60% dintre funcționari sunt femei. Primarul Sucevei a asigurat că, în calitate de candidat la Primăria municipiului reședință de județ, pentru un al patrulea mandat, va avea grijă ca procentul de minim 30% să se regăsească în propunerile pentru Consiliul Local.

Cătălina Culipei a facut un apel la unitate, prezentând cariera sa de femeie în politică și asigurând de tot sprijinul său în promovarea doamnelor și domnișoarelor în acest domeniu, atât de vitregit de prezențe feminine în spațiul românesc, făcând comparație cu procentele de reprezentare a femeilor în alte țări.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.