La o simplă plimabre prin Suceava rămânem cu impresia amară în ceea ce privește curățenia spațiilor publice.

Pe de o parte, firma de salubrizare se face că matură și curăță străzile atunci când blochează câte un sens de circulație pe singura arteră rutieră a orașului, pe de altă parte, nici cetățeanul de rând nu e mai breaz când aruncă sacul de gunoi lângă tomberonul din spatele blocului, ori nici nu mai ajunge până acolo, ci îi face vânt de pe balcon. Cultura civică a suceveanului lasă de dorit, așa cum am mai spus și cu altă ocazie.

Cert este că primarul a observat și el, într-un sfârșit, această situație și a declarat într-o conferință de presă că așteaptă primăvara pentru a da startul campaniei de curățenie. În plus, pentru a mai trezi din spiritul civic și competițional al proprietarilor de apartamente, primarul intenționează să desfășoare și cea de-a douăsprezecea ediție a concursului între asociațiile de proprietari. Anul acesta bugetul pentru acest concurs este, cel puțin, substanțial.

„Ne pregătim de programul de curățenie, numai că, deocamdată, nu știm când se termină iarna. Desigur, noi ne dorim să începem, numai că ne costă și bani, pe lângă efortul fizic, dar mai întâi trebuie să ne convingem că a trecut iarna ca să nu începem degeaba. Cel mai probabil în jurul datei de 15 martie, vom demara campania de curățenie și vreau ca și anul acesta să implicăm și asociațiile de proprietari pentru ca lucurile să fie făcute și după placul lor. Vreau ca într-o următoare ședință de Consiliul Local să facem un concurs între asociațiile de proprietari, care se implică cel mai mult în activitatea de curățenie, proiectul se cheamă «Toți pentru curățenia orașului» și funcționează în municipiul nostru în ultimii 12 ani și, la fel ca de obicei, mă voi implica și eu personal în acest proiect. După ce vom da o hotărâre de Consiliul Local, vom începe concursul de curățenie, pentru care s-au alocat 50.000 de lei, din care 25.000 de lei vor fi câștigați de asociația care va ocupa prima poziție a clasamentului, 15.000 de lei pentru locul II și locul III cu 10.000 de lei. ”

Și câinii fără stăpân vor „beneficia” de atenția municipalității, atât prin intervenția hingherilor, dar și printr-o campanie de sterilizare a câinilor cu stâpân menită să împiedice creșterea numărului de câini vagabonzi de pe străzile Sucevei. Cu toate că la urechile primarului a ajuns o informație, cum că Suceava nu prea mai are câini pe ulițe, sucevenii se confruntă zilnic cu hoarde de câini mari și mici, violenți sau pașnici. Cel mai probabil, aceștia sunt abandonați de locuitorii zonelor apropiate Sucevei, drept pentru care primarul intenționează să organizeze o campanie de sterilizare în care să cuprindă și localitățile vecine urbei.

„Această campanie de curățenie cuprinde și problemele câinilor fără stăpân pentru că avem foarte multe reclamații, chiar dacă aparent situația nu mai este așa problematică. Vreau să vă spun că, din 2014 de când a început acest proiect, s-au capturat 4.912 câini, din care au fost adoptați în Germania 930 de câini, adopții locale pentru 488 de câini, 593 de câini au fost eutanasiați medical, și decedați din cauze naturale, 1.596 de câini. Astăzi la adăpost mai avem 879 de câini. Așa cum am mai spus aici, trebuie să facem o strategie integrată cu zonă metropolitană, cu zonele limitrofe ale orașului, pentru că, dacă nu vom reuși să sterilizăm câinii de la casele private, numărul câinilor fără stăpâni va crește. Suntem în discuții cu mai multe asociații care ne-ar putea ajuta să facem această campanie de sterilizare și sperăm să punem totul cap la cap în această primăvară”.

Vom vedea dacă va veni primăvara și pe strada noastră, și mai ales dacă ne vom putea plimba copiii fără griji, prin parcuri și alei. Totuși, dacă noi, ca și cetățeni, vom continua să aruncăm gunoaie pe unde nu trebuie, și nu vom fi de acord cu sterilizarea câinilor care pot scăpa și se pot înmulți, Suceava va arată la fel ca și azi, și peste 10 ani, indiferent de eforturile administrației locale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.