Există pericolul ca familiile mafiote să se infiltreze în lanțul de aprovizionare cu vaccinuri împotriva Covid-19. Acest lucru a fost dezvăluit în cel de-al patrulea raport al Organismului de Monitorizare înființat de șeful poliției italiene cu privire la riscul infiltrării mafiilor în economie.

Ministerul de Interne de la Roma subliniază modul în care criminalitatea organizată încearcă deja să exploateze situația de urgență sanitară pentru a accesa măsurile de sprijinire a economiei și a serviciilor de salubrizare pentru structurile turistice și comerciale, însă acum ar putea pune mâna și pe medicamentele dezvoltate pentru a pune capăt pandemiei și resursele viitoare care vor fi garantate prin Fondul de redresare.

Răspândirea unui număr din ce în ce mai mare de vaccinuri ar putea afecta grupurile infracționale din cauza „cererii mari” și „ofertei inițiale fiziologice reduse”, se arată în raport. Alarma a fost declanșată în urmă cu câteva săptămâni de către secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, care a afirmat că vaccinul este „cel mai prețios lucru care va fi distribuit anul viitor, iar mafia și alte organizații criminale sunt deja pregătite”.

Interesele legate de vaccinuri sunt, de asemenea, demonstrate de atacurile cibernetice suferite de sistemul de sănătate și de infrastructurile destinate gestionării situației de urgență. În primele zece luni ale anului 2020, atacurile cibernetice au crescut cu 353%, iar persoanele denunţate, cu 104%. Nu este o coincidență faptul că, în timp ce de la 1 martie la 31 octombrie 2020 infracțiunile în ansamblu au scăzut cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent, infracțiunile informatice au crescut cu aproape 35%, scrie g4media.ro.

Dar acesta nu este singurul motiv la care trebui să fim atenţi, avertizează ministerul. Există riscuri de infiltrare în sectoarele economice cele mai afectate de criză (comerțul cu amănuntul, turismul, transportul, activitățile de divertisment), mafia fiind pregătită să preia afacerile și activitățile aflate în dificultate și pe cele legate de cererea de dispozitive medicale și de sănătate, comerțul electronic, vânzarea cu amănuntul de produse alimentare, serviciile de curățenie și de cele funerare.

Nici pericolul așa-numitei „bunăstări criminale” nu trebuie subestimat, criminalitatea organizată fiind pregătită să ofere sprijin interesat persoanelor private aflate în dificultate economică. În acelaşi timp există și pericolul exploatării oboselii cetățenilor – datorată restricţiilor legate de pandemie și de criza economică – de către unele mișcări de extremă dreaptă şi chiar de criminalitatea organizată, pregătită să exploateze tulburările sociale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.