Dacă ar fi să ne uităm în urmă, pe la 1980 sau chiar mai târziu cu câțiva ani, sau ne-am întreba părinții, am afla că pe vremea lor notele contau ceva mai mult decât azi.

Dacă atunci notele pe care le luai la un examen sau la „treaptă” decideau unde vei petrece următorii ani, în ziua de azi notele abia dacă mai decid ceva.

În anii 2000-2010, când am fost elevă, mi se tot spunea că trebuie să învâț ca să am note bune, ca să ajung la un liceu bun, apoi la o facultate bună, și apoi să îmi fac o carieră solidă. Nu pot să infirm faptul că notele nu mi-au permis să aleg liceul care mi-a placut, facultatea care mi s-a părut cea mai interesantă, însă este acesta singurul scop al notelor bune? Cred că da.

Ceea ce contează, de fapt, cel mai mult, este ce alegi să faci cu notele tale. Cum le poți folosi spre binele tău, spre avantajul tău. Să recunoaștem, nu toți cei care studiază pe brânci în liceul sau la facultate au ajuns acum să țină succesul în palmă. Asta ca dovadă că notele nu îți garantează un viitor strălucit. Doar tu poți să îți garantezi acest lucru. Capacitatea de a relaționa, de a înțelege oamenii și mentalitatea lor, te poate ajuta mai mult decât toate notele de 10 din lume.

Personal, cunosc cel puțin două persoane, care în ciuda faptului că au absolvit liceul și facultatea cu note maxime, au ajuns să caute locuri de muncă în supermarketuri, chiar dacă CV-urile le recomandă pentru o carieră în domeniul economic sau psihologic. Lipsa capacității de a prinde oportunitățile „din aer” și rigiditatea de care cei mai mulți copii și tineri dau dovadă, îi împiedică să lucreze în domeniile în care și-au dorit.

Întrebarea mea pentru tine este: cât de mult contează sau au contat notele pentru tine? Dar mai ales, de ce contează?

Să nu uităm că, până la urmă, notele nu reflectă cine suntem și nici nu ne recomandă pentru un loc de muncă sau altul, dar, folosite cum trebuie, te pot ajuta să ajungi acolo unde trebuie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.