Furtuna din noaptea de vineri spre sâmbătă a lăsat fără curent electric mai multe localităţi sucevene, iar echipele de intervenţie au rezolvat avariile în totalitate, abia sâmbătă seara. Potrivit conducerii Electrica Suceava, ploile abundente şi vântul puternic au provocat defectarea unui cablu al liniei de medie tensiune.

Din această cauză, localitățiile Ciocănești, Botoș, Cârlibaba, Țibău, Mestecăniș, Breaza, Benia, Moldova Sulița, Izvoarele Sucevei și Lungeni au rămas fără curent.

Până sâmbătă la ora 19:00, cele șase echipe E-ON au lucrat pentru reluarea alimentării cu energie electrică a localităţilor în cauză. Tot din cauza vremii potrivnice, şi consumatorii din zonele Broșteni, Iacobeni, Vatra Dornei și Brodina au rămas parțial fără curent, dar în aceste cazuri defecţiunile au fost remediate în scurt timp.

„Doborâtura de vânt a afectat linia de medie tensiune, fapt ce a dus la oprirea curentului de vineri dimineață la ora 8:30, în comuna Cârlibaba, până sâmbătă la ora 14:30. Ce este îmbucurător e faptul că nu avem pagube mari în fondul forestier, dar din câte am înțeles de la șefii de ocoale, ar fi ceva doborâturi de la vânt puternic. Dar trebuie precizat că nivelul râului Bistrița a crescut mult, în urma ploilor din noaptea trecută”, a spus Gabriel Danciu.

 

Vântul puternic a dărâmat un stâlp de joasă tensiune în comuna Ciocănești, defecțiune ce nu a fost remediată.

„Nu am avut curent de vineri până sâmbătă, dar într-o proporție foarte mare, localitatea are energie electrică. În acest moment (nr. duminică), doar pe un singur tronson nu există curent electric deoarece este rupt un stâlp și este mai greu de remediat”, a precizat primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan. Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a precizat că numai în localităţile Moldova Suliţa şi Izvoarele Sucevei, circa 1.400 de locuinţe nu aveau curent electric. Tot din cauza furtunii, alte 800 de locuinţe din Fundu Moldovei şi Botuş au rămas fără energie electrică. Harasim a arătat că defecţiunile au apărut după ce mai mulţi stâlpi care susţineau reţeaua electrică au căzut din cauza furtunii.

 

Transrarăul afectat de o furtună cu vânt de 100 de km/h

Zeci de copaci au fost smulși din pământ și au căzut pe carosabil, în special pe drumul ce leagă Rarăul de Chiril, după ce vineri seara vântul a suflat cu peste 100 de km/h.

Totodată, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, alături de deputatul Ioan Stan au fost într-o vizită de lucru pe Transrarău unde au observant că  „foarte mulți copaci au fost doborâți de vânt și foarte multe arocamente au căzut pe carosabil”.

„Vineri seara a fost o furtună îngrozitoare pe Transrarau, vânt de peste 100 km/h. Foarte mulți copaci doborâți de vânt și foarte multe arocamente căzute pe carosabil. Am luat măsuri pentru a degaja calea rutieră și sper ca de azi, cei de la Romsilva să înceapă să degajeze arborii doborâți. Trebuie să facem curățenie să nu ne prindă iarna așa”, a scris pe o pagină de socializare, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

Șeful de ocol de la Pojorâta, Florin Irimescu, a afirmat că  luni zona va fi igenizată în totalitate.

„Luni o sa am situația completă a furtunii de vineri. Pe zona respectivă sunt câteva sute de metri doborâți, totuși nu e o situație catastrofală, acest lucru se întâmplă destul de des în regiunea de munte la nivelul molidișurilor. Estimăm că sunt 2000-3000 de metri cubi doborâți, pe întreg ocolul silvic Pojorâta, iar de-a lungul Transrarăului vorbim de câteva sute”, a precizat Florin Irimescu.

Șeful Consiliului Județean, a afirmat că pe Transrarău se circulă,, însă trebuie atenţie mare din partea şoferilor.

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.