Veste bună pentru salariați! Există posibilitatea ca aceștia să se poată bucura de mai multe zile libere pe an, conform unui nou proiect de lege elaborat de către parlamentari. Mai concret, se propune ca zilele lucrătoare ce vor fi interpuse între zilele de sărbătoare legală și weekend să devină în mod automat libere, fără ca Guvernul să mai intervină cu acte normative, procedură practicată în prezent.

Conform Codului Muncii, românii dispun, până în momentul de față, de 12 zile libere, corespunzătoare sărbătorilor legale: 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, Ziua Muncii – 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului – 15 august, Sfântul Andrei – 30 noiembrie, Ziua Națională a României – 1 decembrie și nu în ultimul rând, prima și a doua zi de Crăciun.

Întrucât s-a întâmplat ca de multe ori o zi legală de sărbătoare să fie spre exemplu joi, Guvernul a acordat și următoarea zi liberă, în contextul de față ziua de vineri, pentru a nu se mai crea acea situație în care angajatul trebuia să se întoarcă la muncă pentru o zi, ca mai apoi să urmeze weekendul.

Pentru a nu mai exista această problemă pe viitor, mai mulți deputați PSD au înregistrat la Senat un proiect de lege pentru a se modifica, în această privință, Codul muncii.

„Dacă intervalul de timp dintre zilele de sărbătoare legală din timpul unei săptămâni și zilele de repaus săptămânal (sâmbătă și duminică, n.r.) este de 24 de ore, acestea vor fi considerate de drept zile nelucrătoare. Pentru termenele mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabilește prin hotărâre a Guvernului”, precizează documentul citat. Mai mult decât atât, propunerea parlamentarilor este valabilă pentru orice categorie de salariați, bugetari sau din mediul privat, în comparație cu hotărârile Guvernului de a se adresa exclusiv bugetarilor.

Proiectul de lege a fost înregistrat în luna iunie a acestui an, la Senat. Pentru a se aplica, acesta va trebui să treacă de votul senatorilor și mai apoi adoptat de Camera Deputaților, forul decizional. Dacă va trece de toate aceste etape, nu mai rămâne decât ca proiectul să fie promulgat de președintele statului și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.