Valentin Stan, managerul Spitalului Municipal Vatra Dornei, a informat că, de când a fost pus în funcțiune aparatul te testare care depistează anticorpii COVID-19, donat de Fundația VALVIS, peste 400 de persoane s-au testat gratuit. Managerul a subliniat că dintre aceștia, peste 20 de cetățeni din Bazinul Dornelor au avut teste pozitive, adică au fost infectați cu coronavirus.

„Dintre cei peste 20 de cetățeni cu IGG pozitiv, o parte nu au știut că au avut virusul, în timp ce alții au avut și rezultate RT PCR pozitive, ceea ce înseamnă că știau de virus. Acum au început să se programeze pentru testare și angajații anumitor instituții, dar și ai agenților economici din zonă”, a declarat managerul Valentin Stan, care a subliniat că măsurile de relaxare își fac simțit efectul negativ.

Acesta a adăugat că a inițiat o acțiune de informare a dornenilor cu privire la posibilitatea testării pentru depistarea anticorpilor COVID-19, trimițând adrese în unitățile școlare și informând agenții economici din Bazinul Dornelor.

„Este foarte important să vină populația să facă acest test, în primul rând pentru confort, pentru că oamenii pot afla dacă au trecut prin boală și au fost asimptomatici. De altfel, le recomand dornenilor să respecte măsurile de prevenție, să poarte mască și să se spele des pe mâini”, a transmis Valentin Stan.

Reamintim că Fundația VALVIS, prin Jean Valvis, creatorul mărcilor AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dorna si LaDorna, a donat Spitalului din Vatra Dornei aparatura necesară pentru depistarea rapidă a anticorpilor SARS-CoV-2. Astfel, vor fi identificate toate persoanele din zonă care au imunitate la noul virus, indiferent dacă au avut simptome sau nu. Datele epidemiologice vor fi puse la dispoziția Direcției de Sănătate Publică si sunt absolut necesare pentru a determina ritmul măsurilor de relaxare si implicit întoarcerea la normalitate.

Trebuie precizat că aparatul detectează prezenţa anticorpilor de tip imunoglobulină G (IgG, anticorp produs de sistemul imunitar în lupta cu noul virus) prin efectuarea testelor serologice. Acest proiect va arata dacă locuitorii au fost sau nu infectati cu noul tip de coronavirus, dezvoltând anticorpi. Testele serologice sunt esenţiale în înţelegerea epidemiologiei virale pentru a permite intocmirea unui tablou corect al epidemiologiei infecţiei cu noul coronavirus în Bazinul Dornelor.
Activitatea de testare este coordonată de Spitalul Municipal Vatra Dornei în colaborare cu Fundația VALVIS, Primăria Vatra Dornei, precum și primăriile localităților adiacente (întregul Bazin al Dornelor).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.