La nivel național, din totalul de angajate, nu mai puțin de 2,5% râmân însărcinate. Dintre acestea, stastistica națională arată că 42% optează pentru concediul de doi ani, în timp ce restul de 58%, aleg varianta de un an de concediu.

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei, în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (trei ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

Legislația din România protejează părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului, în sensul că angajatorii au interdicție de la concediere în două cazuri, în perioada în care angajatul primește stimulent de inserție și în decurs de șase luni după revenirea definitivă a părintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.

Circa 95% dintre persoanele care revin din concediu își reiau activitatea. Există și situația în care salariații care au fost în concediu de creșterea copilului,  aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Puțin peste 10% din tații angajați în România aleg să meargă ei în concediul paternal, iar de obicei acest lucru se întâmplă pentru că mama fie nu lucrează, fie nu își poate permite să lipsească de la serviciu.

La nivel județean, familia este în mare parte matriarhală, astfel că mare parte din femei sunt cele care aleg să iasă din câmpul muncii pentru doi ani. Cele mai multe aleg perioada de doi ani pentru că salariul este prea mic pentru a-și permite să stea un singur an cu copilul acasă.

Cu toate acestea, așa cum declară un reprezentant al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava , Florentina Rusu, la nivel județean, mai puțin de 100 de bărbați aleg să intre în concediul de îngrijire a copilului. „La această dată avem înregistrați 763 de bărbați care beneficiază de indemnizație de creștere a copilului și un număr de 573 beneficiază de stimulentul pentru inserție în câmpul muncii”, a declarat aceasta pentru Suceava Live.

Cu toate aceste beneficii care doresc creșterea demografică a populației, sporul natural este încă negativ în țara noastră, populația fiind în scădere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.