Unul dintre indicatorii succesului, într-o societate, îl reprezintă construcțiile. Dacă se construiește mai mult înseamnă că există mai mulți bani care circulă pe piață, iar dacă acestea stagnează, înseamnă că și banii nu mai circulă la fel de mult – ceea ce poate duce la consecințe destul de grave pentru societate, per ansamblu.

Se pare că societatea suceveană a intrat într-o perioadă de plafonare în ceea ce privește construcțiile noi de locuințe. De anul trecut și până acum, numărul cererilor de autorizare a scăzut cu aproape 20%, și s-au dus la gradul de finalizare cu o treime mai puține case decât anul trecut, în aceeași perioadă.

După cum se arată într-un comunicat al Direcției Județene de Statistică în luna martie a anului acesta, s-au eliberat 171 de autorizații de construcție pentru locuințe. Cum era și normal, acest număr este mai mare decât numărul autorizațiilor eliberate pentru același scop, în luna februarie. Este totuși mai mic decât luna martie a anului trecut.

Chiar și așa, la nivel regional, doar în Iași se construiesc, la ora actuală mai multe case decât în Suceava. Clasamentul este format, în ordine descrescătoare de Bacău, Neamț, Botoșani și Vaslui.

„Analiza pe surse de finanţare relevă faptul că, în trimestru IV al anului 2015, toate locuinţele terminate au fost realizate din fonduri private, pentru locuinţele executate în regie proprie”, se precizează în informarea Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava.

Așadar, nu există foarte multe motive de bucurie din această privință. Să sperăm, totuși, că odată cu venirea verii, mai mulți suceveni vor înainta procedurile de obținere de autorizații de construcție, sau vor finaliza locuințele pe care le construiesc acum. Expansiunea populației poate fi interpretată ca un factor pozitiv pentru creșterea economică, lucru de care, nu doar Suceava, ci întreaga țară are nevoie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.