Aproximativ 15.000 de angajați din învățământ, dar și elevi, studenți și părinți, sunt așteptați, mâine, 1 iunie, în Capitală, la uriașul protest anunțat de bugetarii din sistemul de educație.

Una dintre principalele revendicări este legată de ordonanța referitoare la salarizare. Dar lista nemulțumirilor salariaților din învățământ este mai lungă. Solicitările acestora se referă la:

1. Respectarea Legii Educației Naționale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educație, care ar permite: creșterea costului standard per preșcolar/elev, respectiv a costului mediu per student echivalent; creșterea burselor elevilor și studenților; decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum și decontarea navetei personalului didactic; dotarea corespunzătoare a unităților și instituțiilor de învățământ (de natură să elimine contribuțiile părinților pentru igienizare, achiziționare de material didactic etc.); asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaților din învățământ;

2. Aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeași dată pentru toate categoriile vizate;

3. Elaborarea, până la finalul mandatului actualului guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.