Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Bucovinei și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” organizează vineri, 11 noiembrie, la ora 12:00, la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene din municipiul Suceava, „Ziua Scrisului Bucovinean”.

Evenimentul, circumscris manifestărilor cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, va cuprinde concertul „Chindiile”, susținut de formația instrumentală de muzică veche „Zicălașii”, premierea cărților anului editate de Centrul Cultural „Bucovina” și conferirea Premiului de debut poetic 2016.

ziua-scrisului-bucovinean

Concertul „Chindiile”, prezentat în premieră de „Zicălașii” conduși de prof. Petrică Oloieru, conține un repertoriu de cântece ritualice de nuntă din Bucovina (culese, în cea mai mare parte, de Alexandru Voievidca), piese care marcau momentele nunții tradiționale (la înhobotat, la iertăciune, la zestre, la pornire, la biserică, la masă, la pahar dulce, danțul, alte ritualuri).

Cărțile care vor fi premiate sunt „Labirintul”, de Alexandru Toma, „Ștrumfii Kremlinului”, de Roman Istrati, și „Cu cărțile pe față”, de Constantin Horbovanu, iar Premiul de debut poetic 2016 va fi înmânat tinerei Anamaria Pasat, elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, care va susține și un recital de muzică folk pe versurile sale. Moderatorul celei de-a II-a ediții a „Zilei Scrisului Bucovinean”, manifestare închinată memoriei celor care au înființat la Cernăuți, la data de 12 noiembrie 1938, Societatea Scriitorilor Bucovineni, va fi Tiberiu Cosovan.

One Response

 1. Zice_i_aş !

  Este de foarte mare mirare ca unii membri ai acestui grup neinspirat,rânced si penibil numit “ZICALASII” (!!!) ,decii unii dintre ei care au o cultura muzicala certa,dobandita prin studii superioare de specialitate,se preteaza la acest exercitiu de contrafacere si falsificare si,mai mult decat atata,se lasa condusi inspre tenebroase scopuri greu de definit altfel decat ca fiind de domeniul imposturii de catre un impostor sfertodoct care nu stie nici de unele,recunoaste singur ca nu poate descifra o nota muzicala,se uita in partituri ca curca-n lemne si emite panseuri de Gâgă despre muzica ,etnografie si folclor !
  Domnule Oloieru,pana unde veti cobori standardele,sunteti atat de infometat de cativa lei incat ati venit din Basarabia ca sa ne otraviti cu contrafaceri si piese de duzina numai ca sa va procurati ,dvs. si catorva asemenea,cateva sute de lei?
  Deci dvs., cu studii muzicale,nu ati observat ca acest quasidomn Dragusanul bate campii,ca piesele pe care le interpretati sunt doar niste reziduuri pe care specialistii adevarati in folclor au ezitat sa le publice,cand a fost vorba despre opera lui Voevidca?
  Nu bagati de seama ca piesele acestea sunt doar niste “danţuri”,”valţuri”,polci,imprumutate de lautarii locali de pe la popoarele vecine,de la poloni si ruteni,de la nemti ,adaptate la ritmurile muzicii de consum din acele vremuri, ca erau manelele din vremea iesirii din Imperiul Austro-Ungar? Chiar va prefaceti ca nu stiti ce enormitati debiteaza sfertodoctul cand vorbeste despre muzica hasidica,dumneavoastra nu stiti ce este aceasta,cum puteti confunda elemnete ale muzicii numite de evrei „kletzmer”,retroactiv,retrospectiv,o muzica a nostalgiei,mustind de elemente ale folclorului populatiilor locale din Galitia si Bukowina?
  Cum va suna aceste piese altfel decat sunt ele in realitate?
  Nu va este rusine?
  Cum puteti sa inchideti ochii si sa va lasati condusi de un impostor cu vocatie de rândaş???
  In ce-l priveste pe domnul Sorin Filip,asteptam cu interes sa se dezica de ceva:ori de conditia sa de sef la CCB ori,in baza art. 11 din lege si regulamentul propriu,la aceea de agent de vanzari al SCUZA Forasti,deoarece este cel putin hilar ca seful CCB sa faca reclama la produse rezultate din maţ gros umplut ,la caş (!!!) de carne,kiska & sunkulitza…

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.