La împlinirea a 75 de ani de la începutul deportării evreilor bucovineni în Transnistria, F.C.E.R.-C.M., Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Comunitățile Evreilor din Suceava și Rădăuți organizează, în zilele 6 și 7 octombrie, o serie de evenimente comemorative în orașele Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Suceava.

Manifestările sunt realizate cu sprijinul  Ministerului Transporturilor , JDC România, Consiliului Județean Suceava, a primăriilor din localitățile menționate și a Muzeului Bucovinei din Suceava.

În ziua de 6 octombrie, în gările și la sinagogile din Rădăuți, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Suceava vor fi dezvelite plăci comemorative și vor avea loc ceremonii religioase mozaice.

Pe data de 7 octombrie, la Muzeul Bucovinei din Suceava va avea loc un simpozion, organizat de Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, din cadrul F.C.E.R., în cadrul căruia vor avea loc comunicări istorice, va fi vizitată o expoziție pe tema deportărilor în Transnistria și vor fi prezentate cărțile „Ultima țigară a lui Fondane” și „America de peste pogrom”, semnate de Cătălin Mihuleac. De asemenea, va fi proiectat un film documentar.

În aceeași zi, la Suceava va fi reinaugurată Sinagoga ”Gah”, construită în 1870.

Programul detaliat poate fi consultat pe site-ul F.C.E.R.-C.M., la adresa jewishfed.ro, precum și pe  facebook.com/FederatiaEvreilor.

invitatie-evenimente-comemorative-bucovina-67-octombrie

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.