Pentru ziua de azi, prietenia de interes este cea mai întâlnită formă de asociere a persoanelor. Indiferent dacă interesul e material sau social, oamenii nu fac niciun rabat la osanale și servicii, pentru a ajunge mai aproape de sursa spuzei pentru turta proprie.

Am un prieten din copilărie care trece printr-o perioadă foarte grea și pe care m-am oferit să-l ajut să iasă la liman. Am fost uimit când am fost refuzat, deoarece el și familia lui n-au reușit să descopere care e interesul meu în chestia asta și neînțelegând motivația gestului, au preferat să continue să sufere. În timp am reușit să-i înțeleg, deoarece mi-am dat seama că cineva care n-a întâlnit în viață decât prieteni interesați nu poate accepta că a greșit o viață în alegerea prietenilor. Și atunci fuge de gesturi altruiste, indiferent de la cine vin, chiar dacă depind de ele, deoarece preferă să continue să sufere decât să accepte că greșelile care au dus la situația în care se află sunt, de fapt, ale lor.

În extrema cealaltă se află aceia care socotesc societatea datoare să aibă grijă de ei, care se mișcă prin viață numai pe traiectorii frânte între rastele cu mantale de vreme rea. Astfel de oameni nu au scrupule să folosească oamenii ca pe produse consumabile pe care le găsesc, se folosesc de ele și pe urmă le aruncă, pentru a le înlocui cu altele noi. Minciuna, lauda deșănțată și dezinteresul aparent combinat cu eterna aprobare a persoanei țintă, fac parte din arsenalul cu care asemenea lipitori se strecoară pe lângă oameni care au ori o viață foarte complicată, ori venituri foarte mari. Odată intrați în cercul de prieteni ai țintei, se comportă ca o celulă cancerigenă, distrugând acest cerc pentru a putea ajunge singurii beneficiari.

Cine s-a întâlnit în viață cu asemenea paraziți ajunge să se teamă atât de tare de oamenii care par să te ajute, încât pot refuza până și proverbiala cănuță cu apă de la bătrânețe.

Cristian Tonolla

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.