Liviu Pop a readus în educație inițiativa manualului unic. Astfel, Editura Didactică și Pedagogică deține monopol pe piața manualelor. Până acum, au apărut numeroase probleme în urma luării acestei măsuri printre care greșelile apărute în manualul unic de istorie pentru Clasa a VI-a. Situația este și mai gravă întrucât acesta nu va fi scos din uz, iar copiii vor fi nevoiți să învețe din manualul cu greșeli. Pe cale de consecință, profesorii vor avea misiune mai grea, trebuind să fie atenți pentru ca elevii să nu învețe informațiile greșite din manual.
Fostul Ministru al Educației în perioada decembrie 2009-februarie 2012, Daniel Funeriu, a acordat vineri un interviu pentru PSnews.ro în care analizează situația actuală din educație și mai ales proiectul manualului unic și atacă mai mulți actori politici care sunt complici la ceea ce se întâmplă: PSD, Andronescu pe care o numește în declarațiile oferite Minciunescu, dar și opoziția care este mult prea tăcută.
Daniel Funeriu a trecut în revistă realizările pe care le-a avut în perioada în care a fost Ministru al Educației: a promovat Legea educației 1/2011, a introdus camere de luat vederi la examenul de Bacalaureat, a demarat cruciada antiplagiat, a clasificat universitățile, a introdus clasa pregătitoare, a introdus Școala Altfel, a introdus în premieră în România învățămantul profesional dual de model german, a pregătit proiectul laserului de la Măgurele, iar în cercetare a finanțat proiecte strict pe criterii de performanță, evaluate de evaluatori internaționali.
Întrebat care este viziunea sa despre proiectul manualului unic, fostul europarlamentar atacă virulent măsura întrucât este „o imbecilitate prin care e distrus viitorul copiilor voştri pentru un scop financiar pe termen lung al mafiei educaționale PSD: banii Editurii Didactice şi Pedagogice”. Daniel Funeriu susține că monopolul Editurii Didactice și Pedagogice va îngrădi decizia profesională a cadrelor didactice: „un profesor trebuie să aibă alternative în funcție de specificul clasei. Manual unic egal mai puține şanse pentru copii”.
„Oamenii habar nu au cum vor fi distruşi copiii lor, şi pentru că opoziția nu face efortul de a merge la oameni! Viziune” şi „manual unic” sunt două concepte care nu pot fi puse în aceeaşi propoziție.Manualul unic e o imbecilitate prin care e distrus viitorul copiilor voştri pentru un scop financiar pe termen lung al mafiei educaționale PSD: banii Editurii Didactice şi Pedagogice. Consecințe: îngrădirea deciziei profesionale a cadrelor didactice: un profesor trebuie să aibă alternative în funcție de specificul clasei. Manual unic egal mai puține şanse pentru copii.
O mare responsabilitate o au şi editurile şi opoziția politică. Editurile, şantajate cu acreditarea auxiliarelor, tac, dupã ce nu au reuşit să creeze un ecosistem sănătos al manualelor. Opoziția e fix zero în această ecuație: crede că şi-a îndeplinit menirea dacă face sesizări la CCR, dar nu! Politica e relația cu oamenii nu cu CCR!”, a declarat Daniel Funeriu.
Chestionat legat de greșelile din manual, fostul Ministru al Educației spune că deși pot părea minore, sunt în fapt „expresia unor rele mai profunde care se află în ADNul pesedist”. Mai mult, acesta mai remarcă o eroare pe care guvernele PSD au făcut-o: „din 2012 au amânat masterul didactic şi acum au dat o OUG care îl face irelevant”, iar acum în loc să existe 60000 de profesori bine pregătiți în sistem, „avem clientela PSD”, iar opoziția este fără reacție.
„Greşelile din manual, care pot părea minore, sunt expresia unor rele mai profunde care sunt în ADNul pesedist, că e Ponta, Dragnea sau madam’ Minciunescu: promovarea a tot ceea ce e tâmp si uciderea a tot ceea ce e excelență. Dar asta s-a votat, asta aveți!
O altă porcărie a guvernelor PSD este că din 2012 au amânat masterul didactic şi acum au dat o OUG care îl face irelevant. Consecința: cu masterul didactic aşa cum l-am gândit în 2011 azi aveam 60.000 de profesori bine pregătiți în sistem. Aşa avem clientela PSD. Bineînțeles, opoziția tace şi ea”, susține fostul europarlamentar.
Confruntat cu tema soluțiilor pe care le are pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație, Daniel Funeriu a menționat că problemele din sistem puteau fi rezolvate prin „aplicarea Legii educației 1/2011” în varianta propusă de dânsul. A enumerat de asemenea efectele legii: „începea să scadă abandonul, să crească rezultatele la testele PISA, am curățat uriaşa fraudă la bac, am dezrădăcinat plagiatele, am dat drumul la învățământul profesional desființat de madam’ Minciunescu, am clasificat universitățile, am introdus clasa pregătitoare şi am oprit influența mortală a mediocrilor lideri de sindicat asupra copiilor voştri”.
„Cea mai mare problemă e tâmpenia pesedistă aleasă democratic de inteligența cu care noi, românii, ne mândrim. Soluția la toate problemele din sistem era aplicarea Legii educației 1/2011 în varianta dată de mine. Grație ei începea să scadă abandonul, să crească rezultatele la testele PISA, am curățat uriaşa fraudă la bac, am dezrădăcinat plagiatele, am dat drumul la învățământul profesional desființat de madam’ Minciunescu, am clasificat universitățile, am introdus clasa pregătitoare şi am oprit influența mortală a mediocrilor lideri de sindicat asupra copiilor voştri. Dar PSD ştie că are nevoie de electorat imbecilizat şi a transformat simfonia din legea originară într-o manea şi a găsit cum să căpuşeze din nou banii educației în interes propriu sau al mafiilor sindicale, nu degeaba liderii sindicali devin aleşi PSD”, a conchis Daniel Funeriu pentru PSnews.ro.
Lasa un raspuns