Romfilatelia, susţinător permanent al valorilor şi simbolurilor culturale şi istorice naţionale, abordează o nouă tematică, deosebit de interesantă, ce aduce în prim plan măsurarea timpului, preocupare existentă încă din antichitate și dezvoltată odată cu trecerea timpului către mecanisme de măsurare mai precise.

Recunoscând valoarea istorică și arhitecturală a ceasurilor și turnurilor cu ceas, Romfilatelia dedică emisiunea de 6 timbre Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas câtorva dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest fel construite de-a lungul timpului în România.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este reprodus Turnul Primăriei din Oradea, al cărui orologiu stă mărturie pentru vremurile istorice apuse, cântând la ore fixe “Marşul lui Iancu” și păstrând urmele bătăliilor pentru eliberarea Transilvaniei din anul 1944.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Turnul Trompeţilor din Mediaş, a cărui construcție a fost finalizată în anul 1551 și având o înălţime de 68 m şi o înclinaţie faţă de axa verticală de 2,28 m, ceea ce-l poziționează în topul primelor zece clădiri înclinate din lume.

Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Inspirată din stilul Palatului de Justiţie din Paris, construcția arhitectului I. D. Berindei prezintă opt clopote care reproduc, la oră exactă, melodia „Hora Unirii”.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei reproduce Turnul Palatului Comunal din Buzău, clădirea care încorporează şi turnul fiind construită între anii 1899 şi 1903 după proiectul arhitectului Alexandru Săvulescu şi fiind inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, în 1904. Turnul are o înălţime de 20 m, iar orologiul său a fost instalat în 1903.

Turnul Casei Sfatului din Braşov este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Iniţial, Casa Sfatului din centrul oraşului Braşov a fost doar un turn de supraveghere, dar în timp clădirii i s-au adăugat noi încăperi şi turnul, în care a fost instalat un ceas cu cadrane pe toate cele patru feţe.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei este ilustrat Turnul Central al Castelului Peleş, unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, de altfel primul electrificat de pe continent. Turnul central al castelului are o înălțime de 66 m, cele trei cadrane ale ceasului principal al turnului fiind decorate cu simboluri astrale, iar cadranele fiind orientate către punctele cardinale sud, est şi vest.Cele 6 valori sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 4 timbre cu manşetă ilustrată.Începând cu ziua de vineri, 3 octombrie 2014, emisiunea de mărci poştale Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Cele 6 valori sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 4 timbre cu manşetă ilustrată.

Începând cu ziua de vineri, 3 octombrie, emisiunea de mărci poştale Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.