Maria Tomescu este primar la al doilea mandat în comuna Baia, iar în timpul în care nu se află în birou, e printre oameni. Zilnic își împletește calitatea de fost medic de familie și cea de actual primar și de fiecare dată asta îi iese foarte bine.
Practic, sunt două jurăminte pe care le-a rostit cu toată responsabilitatea, iar acestea nu se șterg așa ușor cu radiera timpului.
De asta nu este de mirare că fiecare bătaie la ușa sa înseamnă o problemă ce are nevoie de cel puțin o soluție: fie medicală, fie administrativă, iar de calitatea cameleonică nu duce lipsă Maria Tomescu: acum e medic, acum e primarul ce verifică șantierele și pune întrebări tehnice.
N-are timp să se plângă de una, sau de alta, sau de faptul că într-o lume a bărbaților ea ca femeie trebuie să se lupte pentru corectitudine și să impună sprijin pe măsura meritocrației.
Cei care o cunosc știu că blândețea ei se transformă ușor în fermitate dacă cineva încearcă să-i sfideze inteligența, iar ea singură recunoaște că nu o sperie nimic pentru că de-a lungul timpului „a ținut prea mulți oameni de mână înaintea morții”.
Poate că altfel n-ar fi reușit să deblocheze, să miște și să construiască niște lucruri în comuna în care s-a întors de la studii și pe care o așază la loc de cinste în inima sa.
Multe lucruri s-au schimbat în prima capitală a Moldovei de când aceasta a preluat frâiele și multe continuă să se schimbe.
Pe verificate! Mărturie stau șantierele mai multor investiții ce se desfășoară în paralel.
Cea mai mare școală din comună se află într-un amplu proces de reabilitare, modernizare și extindere, urmare a unui proiect pe fonduri europene care se ridică la peste 6, 2 milioane de lei.
Evoluția acestei investiții este una îmbucurătoare: deși are ca termen de finalizare anul 2023, Amicii Building, firma care se ocupă de lucrări, a promis un început de an școlar în casă nouă.
„După finalizarea acestui proiect vorbim de un sistem educațional modern în comuna Baia, celelalte unități de învățământ fiind la standarde europene. Este o bucurie să vin aici pe șantier pentru că lucrările merg foarte bine, iar calitatea primează”, a spus primarul Maria Tomescu.
Tot în perioada aceasta se lucrează și la After School-ul din comună, un proiect realizat cu fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Șomuzului”, ce este realizat în proporție de 70%.
Totodată, de curând, cadrele didactice și elevii au primit aparatură IT pentru un învățământ digitalizat, care să le permită transmiterea și stocarea informațiilor într-un mod rapid și eficient.
Lucrări înaintate sunt în comuna Baia și la Dispensarul Medical Uman ce se realizează cu bani de la bugetul local, o investiție necesară pentru întreaga comunitate.
„În fiecare an ne schițăm o listă a priorităților, însă pe lângă această listă există domenii în care intervenim constant. Iluminatul public a beneficiat de modernizări anuale, în acest moment fiind în ultima etapă din acest punct de vedere, urmând ca mai apoi să venim doar cu mici extinderi de rețea unde mai este nevoie. Infrastructura rutieră este, de asemenea, tot un domeniu în care am încercat să intervenim cât ne-a permis bugetul în fiecare an”, a declarat pentru SuceavaLive primarul Maria Tomescu.
Și poate altfel putem vorbi despre modernizarea drumurilor într-o comună care are o rețea de apă și canal ce acoperă 90% din suprafață și este funcțională.
Astfel, pe lângă lucrările în curs, primarul a depus pe Programul Național de Investiții un nou proiect de modernizare a drumurilor locale pe străzile Fântânărenilor, Florilor, Măceșului, Bobului, Busuiocului, Voinței, Baladei, înv. N. Iordache, Ozana, Vișinilor, Duzilor, Cetinei, Lalelelor, Afinelor, Buciumului, Huțanilor, Magnoliei și Macului.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 7 milioane de lei.
Pe același program, primarul de la Baia a depus și unul dintre proiectele sale de suflet: „Aducțiunea de gaz”.
„Este un proiect pe care eu l-am promis oamenilor și pe care o să îl aduc în comună, fără îndoială. Dacă nu vom obține finanțare pe «Anghel Saligny», vom continua să căutăm soluții pentru ca acest proiect să fie o realitate”, a spus primarul Maria Tomescu.
Creșă nouă într-o zonă ce se va transforma total
Primăria comunei Baia este și beneficiara unui proiect de construire a unei creșe moderne cu bani de la Ministerul Dezvoltării.
Pentru acest obiectiv Primăria a achiziționat un teren mai mare, în centrul comunei, pe care va construi și un nou teren de sport, iar imaginea de ansamblu nu va mai semăna deloc cu ce este acum.
„Vom aduce pe acest teren poate și niște căsuțe vechi din comuna Baia pe care le vom recondiționa, iar eu zic că întreaga zonă se va transforma. De altfel, și pe PNRR noi am depus un proiect de reabilitare a unei alte clădiri tot din centru, deci tindem ușor-ușor spre ceea ce numim un centru demn de prima capitală a Moldovei”, a spus primarul Maria Tomescu.
Și tot la capitolul modernizare și adaptare la ce apare nou, Primăria Baia va beneficia și de un proiect ce prevede construirea unor stații de încărcare pentru mașini electrice, iar echipa tehnică lucrează la un proiect ce va fi depus pentru a permite folosirea GIS.
Sistemul GIS poate fi definit ca fiind o colecţie organizată de hardware, software şi proceduri proiectate, date geografice şi personal calificat în scopul culegerii, gestionarii, manipulării, analizei, modelării şi afișării datelor utilizate pentru rezolvarea problemelor complexe de administrare şi planificare.
Altfel spus, comuna Baia urmează un traseu bine stabilit, bine organizat, spre strada evoluției.
Și, poate că uneori nu e deloc ușor și ai nevoie de o mână de fier, care în același timp să știe să se ascundă într-o mănușă de catifea când este nevoie…!
Lasa un raspuns