Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a susținut în Ședința de Plen a Camerei Deputaților declarația politică cu privire la „Institutul Cantacuzino – o prioritate pentru Guvernul PSD prin Programul de Guvernare”.
În conținutul declarației politice, acesta a adus la cunoștință faptul că repornirea și dezvoltarea activității Institutului Cantacuzino este o prioritate pentru Guvernul PSD prin Programul de Guvernare. Trecerea Institutului în subordinea Ministerului Apărării Naționale va asigura independența României în domeniul producției vaccinurilor dar și promovarea unor produse la export, Institutul având rol strategic național și regional.
Institutul Cantacuzino are o istorie aparte în România, iar cei 96 de ani de existență a făcut ca Institutul să fie direct implicat în cercetarea de boli transmisibile, asigurând supravegherea microbiologică și pregătirea specialiștilor în domeniile microbiologiei și imunologiei. Aproape un secol, Institutul Național de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” a creat și a produs vaccinuri și seruri pentru diferite boli transmisibile și în același timp a publicat reviste de specialitate care au contribuit în domeniul cercetării și formării de noi specialiști”, a declarat deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a precizat că importanța strategică a Institutului este una și mai mare, deoarece este unul din cele 11 institute din lume, printre cele 7 europene, care produce vaccinul gripal, astfel reprezintă un sprijin important pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pentru România, importanța Institutului este și mai mare. Numai în anul 2015, Cantacuzino avea în nomenclator 218 produse divizate în 10 grupe și subgrupe. Reluarea activității de producție în următorii ani va contribui la asigurarea de vaccinuri pe piața românească dar și la exportul de vaccinuri”, a mai declarat aceasta.
La finalul declarației, Maricela Cobuz a precizat că finanțarea Institutului de către statul român și trecerea acestuia în subordinea MApN asigură Institutului importanța sa strategică și de securitate națională cât și producerea în următorii ani de vaccinuri pentru România. În același timp, vor fi integrate noutăți tehnologice de vârf și cele mai noi strategii din domeniul cercetării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.