Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava, a susținut marți, 27 iunie, în Ședința de Plen a Camerei Deputaților o declarație politică privind „Achiziția de medicamente online și riscul asumat de către pacienți” în momentul consumării acestor medicamente.

Maricela Cobuz a adus la cunoștință faptul că în România, populația se confruntă cu vânzări online de medicamente de diferite feluri. Pe piața românească, la nivelul anului 2010, medicamentele contrafăcute, cu vânzare online, reprezentau 5-7 % din piața produselor farmaceutice, echivalentul a 100 milioane de Euro, aici regăsindu-se și o parte din taxele și impozitele care nu au mai ajuns să fie plătite statului român.


Din păcate cele mai multe medicamente comercializate în mediul online, precizează deputat dr. Maricela Cobuz, sunt destinate pacienţilor care au cancer, aceştia fiind cei mai expuşi comerţului ilegal cu medicamente. De cele mai multe ori farmaciile online se folosesc de prețuri mai mici pentru a putea vinde medicamentele contrafăcute și neautorizate pe piața farmaciilor din România.
Comisia Europeană în domeniul Sănătății Publice a emis o directivă privind medicamentele falsificate, care a intrat în vigoare la data de 2 ianuarie 2013 şi care prevede măsuri menite să îmbunătățească siguranța medicamentelor, fiind vorba despre măsuri de verificare a autenticității medicamentelor și de garantare a calității acestora.
Prin modificarea Legii Farmaciei se reglementează comerţul online pentru farmaciile autorizate. În cadrul legii se introduce această prevedere prin care site-urile autorizate trebuie să aibă în spate o farmacie autorizată, urmând ca Ministerul Sănătății, prin normele de aplicare a legii, pe care le va emite, să vină cu prevederi astfel încât lista farmaciilor autorizate pentru comerțul online să fie afișată pe site-ul Ministerului sau Agenției Naționale a Medicamentului. Un proiect de lege care cuprinde aceste modificări se află în proces de adoptare la Camera Deputaților, la finalul lunii mai 2017 a primit avizul favorabil al Guvernului României. Respectivul proiect legislativ reglementează vânzarea de produse medicamentoase prin intermediul internetului, însă doar a celor care se eliberează fără prescripție medicală.
La finalul declarației politice, Maricela Cobuz a declarat că în calitate de deputat și membru al Comisiei pentru sănătate și familie va susține proiectul legislativ în cauză, pentru a îngrădi comercializarea medicamentelor contrafăcute online și a contribui la prevenirea riscurilor la care se supun pacienții în momentul achiziționării și consumului de medicamente.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.