Saxofonul, instrument muzical de o finețe rară, îi farmecă pe melomani grație sunetelor plăcute și expresivității deosebite. Cu o adevărată istorie în spate, acest instrument deosebit, care inițial s-a folosit mai mult pentru interpretarea muzicii militare, a ajuns în timp să fie integrat în orchestrele unor mari compozitori, apoi în alte genuri de muzică precum jazz, rock, bossa nova, etc.

Astăzi saxofonul se află la loc de cinste și în folclorul țării noastre și nu puțini sunt cei care au rămas atât de impresionați de acordurile lui, încât au hotărât să cunoască cât mai bine acest instrument.

Marius Ciprian Țăran, un tânăr de doar 18 ani, din satul Botoș, comuna Ciocănești, se numără printre cei care s-au îndrăgostit de saxofon în timp ce participa la o petrecere de nuntă și de atunci nimeni n-a reușit să îi ia această dragoste. Nici n-avea cum: visele și pasiunea  lui depășind cu mult puterea unora de a-i spune că mai bine ar face altceva.

„Pasiunea pentru saxofon a apărut în clasa aV-a când am fost la o nuntă împreună cu părinții mei. Atunci am văzut un saxofonist și am rămas uimit de tainele acestui instrument și le-am spus părinților că vreau să învăț să cânt la saxofon. În următoarea săptămână m-am înscris la Clubul Copiilor din Vatra Dornei unde am studiat acest instrument”, a declarat, pentru SuceavaLive, Marius Ciprian Țăran.

Trebuie precizat că saxofonul nu este singurul instrument muzical pe care tânărul muzician îl stăpânește,  pe viitor dorindu-și chiar să facă parte dintr-o orchestră celebră.

„Am început să cânt din clasa I, la orgă, cu domnul profesor Corneliu Hariuc, în clasa a V-a am învățat să cânt la saxofon, iar în clasa a VII-a am învățat să cânt la clarinet, la aceste două instrumente avându-l profesor pe domnul Dorin Pardău de la Clubul Copiilor. Pe viitor îmi doresc să urmez cursurile Universității Naționale de Arte «George Enescu» din Iași, iar apoi să ajung să cânt într-o orchestră celebră”, a mai declarat  Marius Ciprian Țăran.

Acesta recunoaște că muzica îl face să se simtă un om împlinit, indiferent de scena sau locul în care dă viață instrumentelor la care cântă.

„Muzica pentru mine reprezintă totul. Fără muzică nu aș putea trăi. Prin muzică îmi exprim sentimentele, trăirile și mă simt un om împlinit pentru că fac ceea ce îmi place. Când am început să cânt la nunți, la 13 ani, am avut cele mai mari emoții din viața mea, iar la vârsta de 14 ani, când am cântat la Festivalul Național al Păstrăvului o piesă solo alături de maestrul Nicolae Botgros, pot spune că a fost o experiență de vis”, recunoaște tânărul saxofonist.

America-făuritoare de vise

 

De curând, Ansamblul Artistic Folcloric „Plaiurile Dornelor” al Clubului Copiilor Vatra Dornei, din care face parte și Marius Ciprian Țăran, a făcut un turneu în zona de nord-est a Statelor Unite ale Americii.

Astfel, timp  de trei săptămâni, artiștii dorneni au susținut nouă spectacole și au participat ateliere de lucru, au participat la a 75-a ediție a New England Folk Festival și au susținut un spectacol pentru comunitatea de români din zona Boston.

Pentru Marius Ciprian Țăran experiența americană a fost una de vis, acesta filmând în Statele Unite și primul său videoclip oficial.

„Eu încerc, în primul rând, să fac ceva ce îmi place mie. De curând am vizitat Statele Unite ale Americii și pot spune că experiența a fost una de vis. Tot aici am filmat și primul meu videoclip oficial: «Follow Your Dreams». Îmi doresc ca în viitorul apropiat să vizitez din nou America, să filmez un nou videoclip”,a mai spus Marius Ciprian Țăran.

Astăzi Marius Ciprian Țăran visează spre marile scene ale lumii. Sună bine și exprimarea îi aduce un zâmbet ștrengăresc pe chip. Ștrengăresc, dar plin de modestie.

În ciuda faptului că se visează pe mari scene ale țării și, de ce nu, ale lumii, promite că  nu va uita niciodată de unde a plecat. Nu va privi cu superioritate spre cei care nu știu să citească de pe o partitură, pentru că el nu e decât un fericit, că poate profita de harul cu care a fost înzestrat.

Marius învață, muncește mult și visează. Iar visele-i sunt atât de aproape de suflet, încât e convins că va reuși să treacă peste orice obstacol. Drept garanție, ne lasă astăzi un autograf simbolic, adică clipul filmat în America, însă acesta este doar primul, nu și ultimul autograf…

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.