Se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc. Ele sunt formate în mod tradiţional dintr-o fundiţă roşu cu alb, la care se adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar, inimă. Acest simbol este purtat, la vedere, o săptămână sau două.
Cu toate acestea, în Moldova și Bucovina, cei care primesc mărțișorul primăverii sunt bărbații și băieții, și nu femeile și fetele, ca în restul țării. Acestea se vor bucura de un buchet de flori ori alte cadouri mai valoroase pe 8 martie, de ziua internațională a femeii.
Alta a fost însă povestea în vechime, pentru că de 1 martie, mărțișorul se dăruia copiilor și tinerilor chiar înainte de răsăritul soarelui. Șnurul roșu cu alb sau alb cu negru reprezenta fenomenele opuse ale naturii: iarnă-vară, frig-cald, lumină-întuneric. Se purta la vedere în jurul încheieturii sau în piept, de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”.
Poetul George Coşbuc, într-un studiu dedicat mărţişorului afirma: „scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească.”
Undeva în hățișul timpului, semnificațiile s-au amestecat și au făcut loc altora, în funcție de zonă sau de obiceiuri. Astăzi mărțișorul este vestitorul primăverii ce se poartă pe corp, sub orice formă – brățară, lănțișor, breloc și cine știe câte alte forme, care mai de care mai comerciale. Mărțișorul, la fel ca orice altă tradiție a devenit o afacere menită să aducă bani, chiar și o dată pe an. Cei mai cu îndemânare le confecționează din aproape orice, în timp ce alții, cu spirit întreprinzător, le cumpără pentru a le vinde la suprapreț.
Indiferent de cum va arăta mărțișorul peste 10 ani, este important să nu îi uităm semnificația, aceea că aduce noroc și belșug celui care-l poartă.
Lasa un raspuns