Psihologul Viki Dumitrache, care are o experiență de 10 ani în domeniul protecției copilului și care a avaluat și consiliat psihologic aproximatv 200 de fete violate, susține că polițiștii cu care a lucrat de-a lungul timpului aveau, în majoritate, o atitudine misogină și refractară în privința victimei, pe care mai degrabă nu o credeau.

”Am colaborat și intrat în contact cu zeci de politiști, unii de la sectiile de politie din sate, altii de la trafic de persoane, altii de la criminologie. Majoritatea lor, cand ma contactau fie ca ma sunau, fie ca veneau personal incepeau aproximativ cam asa:

  „săru-mâna doamna psiholog, am si eu o fată pentru evaluare. A facut reclamatie ca a fost violata, dar nu cred, cred ca s-a dus de bunavoie si-apoi a aflat tac-su ca s-a f***t cu ăla si de frică zice ca a fost violata”

sau

„avem pe una o ține una si buna că-i violata da eu zic ca joaca teatru, ca ce-a cautat de s-a plimbat singura la ora aia?!?”

Nu mai tin minte fix cuvintele dar atitudinea da. La inceput m-am fâstâcit ca eram incepatoare si nesigură dar cu timpul am inceput sa-i corectez si chiar sa-i trag pe unii in discutii explicative. Apoi am inceput sa prind autoritate si sa-i atentionez cu privire la respectul față de oameni si la faptul ca judecata de valoare e total nepotrivita cu situatiile”, scrie psihologul pe pagina sa de Facebook.

Viki Dumitrache susține că, per total, atitudinea polițiștilor avea un numitor comun – ”se poziționau dintr-un unghi social de superioritate și-și afișau un statut de cunoscători”.

”Reiesea ca, rareori un viol era un fapt total nepermis si ca reprezenta o agresiune grava, ba teoria generala ar fi fost ca:

-„fetelor le placea si apoi cereau bani si-i amenintau pe bietii baieti” sau ca

-„daca cateaua n-ar ridica coada, cainele n-ar mirosi-o ca e in calduri”

-„daca nu s-ar imbraca provocator si n-ar avea sange sau gene de curvă, n-ar fi intrat in belele”

Nu toti politistii au fost in tonul descris mai sus, dar cei mai multi da. Unii, cu care ma vedeam cel mai des au ramas rezistenti la prețiozitățile mele si zambeau concesiv dar nezdruncinați in pozitia lor. Zambetul lor sagalnic imi spuneau „degeaba mă doamnă ma iei la teorii matale, ce stii ce-i practica? ce stiu eu, stiu bine!”

Multi dintre ei ma priveau respectuos dar cu compatimirea cu care un expert e contrazis de-un teoretician. Intr-un fel e „vina” lor, intr-alt fel nu e, pentru ca e un „ceva” comun in atitudinea lor care razbate din discursul lor, e misoginismul de serviciu, sau atitudinea misogina neconstientizata”, mai precizează specialistul.

Psihologul schițează trăsăturile de caracter ale tipului de polițist cu care a lucrat de-a lungul anilor în cazuri de viol: bărbatul veșnic sictirit, veșnic nemulțumit că e telegărit prea mult, că șefii sunt prea duri, că dosarele erau prea multe, că nu erau bani de benzină și nici de deconturi, duri, misogini, cu aere de experți în comportamente umane antisociale, cu o proastă părere despre oameni în general, cu etică preferențial exprimată, cu pretenții de mari cunoscători ai „oamenilor inferiori”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.