Agenția pentru Protecția Mediului Suceava va organiza joi, 05 iunie 2014, ora 10, la sediul din municipiul Suceava, strada Bistriţei nr. 1A, masa rotundă – „Schimbările climatice – cauze și efecte”.

Specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Suceava vor prezenta semnificația și importanța zilei de 5 iunie, cât și aspecte legislative/strategii privind schimbările climatice. La acţiune sunt invitați reprezentanţi ai unor instituții publice locale și județene, ai unor instituții de învățământ, ai Direcției Silvice Suceava și Parcului Național Călimani, ONG-uri de mediu din județ şi reprezentanți ai unor agenți economici.

Manifestarea are loc în contextul Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie – zi instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi care reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an este „Insulele mici și schimbările climatice”. Prin alegerea acestei teme se doreşte desfăşurarea unei campanii de încurajare a acţiunilor/măsurilor care să conducă la prevenirea efectelor schimbărilor climatice. Este recunoscut faptul că asistăm la o deteriorare evidentă a climei, vorbindu-se tot mai mult despre fenomenul încălzirii globale și creșterea nivelului mării, despre reducerea stratului de ozon sau despre efectul de seră. Toate aceste perturbaţii în echilibrul planetar au urmări catastrofale asupra naturii şi implicit a omului, conducând la o creştere a frecvenţei unor fenomene meteorologice extreme, modificări majore ale caracteristicilor anotimpurilor şi chiar reducerea perioadei unora dintre acestea (ex. primăvara, toamna), toate acestea punând în pericol sursele de hrană şi respectiv, sănătatea populaţiei.

Conform statisticilor, gazele cu efect de seră determină fenomenul încălzirii globale și provin în cea mai mare parte din sectorul energetic, pe locul următor situându-se emisiile provenite din domeniul transportului. Măsurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră vizează în primul rând promovarea eficienţei energetice şi a sistemelor de co-generare a energie, utilizarea mai intensă a surselor de energie regenerabile, introducerea unor modele durabile de transport, etc., dar de importanţă majoră sunt şi cele de educaţie, conştientizare și participare a publicului la luarea deciziilor din domeniul mediului.

Cu toţii suntem locuitori ai planetei Pământ şi în acelaşi timp consumatori de energie sub diverse forme. Putem contribui şi noi, ba chiar avem obligaţia morală faţă de generaţiile viitoare, de a face un efort pentru reducerea impactului acestor fenomene cu care ne confruntăm în prezent. Depinde de noi să economisim energia, să adoptăm un comportament ecologic în tot ceea ce facem, să-i educăm pe copiii noştri în acest sens… Să prevenim efectele schimbărilor climatice!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.