Luni, 25 feb, la sediul Prefecturii Iași, a avut loc o dezbatere privind masterplanul regional de servicii de sănătate al regiunii Nord-Est,  la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava, în frunte cu vicepreședintele Gheorghe Niță, precum și primari din localitățile care au în administrare spitale, dar și directorii unităților medicale.

În opinia vicepreședintelui CJ Gheorghe Niță, cei de la Minister au venit nepregătiți, pezentând date și informații culese în 2014 – 2015 atunci când, în unele spitale gradul de ocupare era în jur de 60%.  În acest moment, în județul Suceava, gradul de ocupare este de 80%.  Totodată, Niță a precizat că printre autorii draftului masterplanului se numără secretarul de stat în Ministerul Sănătății, suceveanul Tiberius Brădățan, alături de Monica Isăilă.

„Am participat alături de colegi din CJ și primari precum și directori de spitale la întâlnirea care a avut loc la Prefectura Iași, în cadrul căreia ni s-a prezentat masterplanul regional de servicii de sănătate al regiunii Nord-Est. Trebuie precizat că pe 19 martie ar fi trebuit ca la Iași să participe ministrul Sănătății pentru a-l duce la îndeplinire. Totuși, acest lucru a căzut, din cauză că toți cei prezenți în sală s-au împotrivit dar și pentru că cei din Minister au venit nepregătiți”, a declarat Gheorghe Niță, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Pe de altă parte, Tiberius Brădățan, secretar de stat în catru Ministerului Sănătății a precizat că, scopul întâlnirii a fost analiza masterplanului regiunii Nord Est, care a fost stabilit, prin ordin de ministru, în 2016.

„Datele au fost colectate și prelucrate în 2017. La sfârșitul anului 2018 am avut varianta finală, care astăzi (n.r. 25 februarie) a fost supusă dezbaterii. Implementarea masterplanului va începe, practic, din 2026. Este vorba de o implementare etapizată. În timp de o săptămână, toți actorii implicați vor trimite Ministerului, propunerile lor de modificare a masterplanului, privitoare la zona lor de competență, justificate prin indicatorii la zi, de asemenea și prin proiectele de dezvoltare pe care le-au făcut începând cu anul 2014.”, a precizat secretarul de stat Brădățan.

În ceea ce privește situația de la Gura Humorului, primarul orașului, Marius Ursaciuc, a precizat că la întâlnilre, reprezentanții Ministerului au adus în discuții multe lucruri care nu erau consemnate în draftul masterplanului primit de unitățile spitalicești.

„Au spus că nu se taie paturi, ci se transformă, nu e vorba de un lucru care se întâmplă acum, ci mai târziu, după 2026. Foarte multe lucruri nu sunt scrise acolo, însă ni s-au prezentat”, a declarat pentru Suceava Live, primarul Marius Ursaciuc, care a mai adăugat că în masterplan nu a fost precizat niciun criteriu privind sursa de finanțare.

De altfel, Ursaciuc a adăugat că printr-o situație similară a trecut și în timpul guvernării Boc, când propunerea era ca Spitalul Orășenesc Gura Humorului să fie închis, acum urmând să fie transformat în unitate de îngrijiri paleative.

„Oamenii pot veni într-o stațiune turistică de interes național, statut pe care îl putem pierde dacă nu avem spital, să se uite la pârtie și la piscine, pentru ca mai apoi să moară fericiți”, a declarat, ironic, primarul Ursaciuc.

Acesta a mai spus că va apela la toate metodele constructive prin care să demonstreze Ministerului Sănătății că greșește și, de asemenea, că datele pe care le-au folosit în întocmirea masterplanului sunt expirate.

„Consider că sunt o mulțime de lucruri pe care Guvernul vrea să le facă cu mâna noastră, a unităților administrativ teritoriale. Secretarul de stat, (n.r. Tiberius Brădățan) spunea că Ministerul nu poate închide spitale, ci primăriile le pot închide. Dacă nu am fi avut adresabilitate aș fi înțeles, însă sunt cozi peste tot. Nu avem un popor sănătos. România este îmbătrânită, bolnavă, iar sănătatea nu se externalizează către primării”, a mai explicat Marius Ursaciuc.

Ursaciuc a conchis prin a spune că este un mod neprofesionalist să scoți cărbunii din foc, cu mâna altuia.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.