Având în vedere că supermarketul Lidl tocmai s-a deschis, iar Bazarul nu va întârzia nici el prea mult, se anunță o aglomerație de coșmar, pentru toți cei care vor să circule cu mașina înspre și dinspre Burdujeni. Să nu mai reamintim nici de sărbătorile de iarnă care sunt la un pas distanță și care anunță, ca de obicei, cumpărături record.

Evident, nu este o coincidență faptul că majoritatea centrelor comerciale sunt în jurul fostei zone industriale, toate la artera principală de circulație, unde se înregistrează cele mai mari cozi în trafic, presiunea este, deci, evidentă pentru administrația locală, în încercarea de a arăta puțin respect pentru cetățenii urbei.

Astfel, primarul Ion Lungu a inițiat un proiect de fluidizare a traficului, pe care l-a adus ieri în fața consiliului local. De asemenea, acesta a mai anunțat că intenționează să contracteze o firmă de consultanță care să creeze un plan de instituire a reglementărilor de fluidizare a traficului.

„Este evidentă necesitatea fluidizării traficului rutier și reglementarea circulației rutiere și pietonale în această zonă cu respectarea prevederilor legislației în domeniu. Documentația elaborată va avea la bază un studiu de trafic care va evidenția fluxul de autovehicule pe oră, în fiecare intersecție”, a explicat Lungu.

Alt proiect de fluidizare a traficului

Cei doi viceprimari ai Sucevei, Ovidiu Doroftei și Lucian Harșovschi au repus pe ordinea de zi un proiect de fluidizare a traficului, care a fost retras în urmă cu o lună, tot pe aceeași arteră din Burdujeni. Proiectul acestora este diferit de cel al primarului Ion Lungu, însă scopul rămâne același, de a elibera zona arhi-aglomerată de pe principala arteră de circulație a orașului.

După dezbateri, deliberativul local a decis cu 13 voturi pentru, 8 împotrivă și o abținere, pentru instituirea unor restricții și reglementări rutiere în zona centrelor comerciale de pe Calea Unirii.

După vot, între consilierul PSD, Tierius Brădățan și Lucian Harșovschi a  existat un schimb de replici presărat cu ironii, doctorul Brădățan susținând că, dacă se aprobă, se va aglomera mai mult traficul, mai ales că vine perioada de sărbători. În replică, Harșovschi a spus că medicul vorbește în necunoștință de cauză, atât timp cât la spital nu există vaccinuri antititanos.

Să sperăm că aceste planuri vor fi puse în aplicare cât mai repede, pentru că în prezent, un drum care ar trebui sa dureze maximum 15 minute cu mașina, durează chiar și mai mult de o oră, în condițiile în care artera principală care străbate orașul nu depășește lungimea de 20 de kilometri.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.