Un nou program de studii de licenţă intitulat Matematică – Informatică face parte, începând cu acest an, din oferta educaţională a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 367/2023 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2023-2024.

Scopul programului de studii Matematică – Informatică este de a oferi absolvenților cunoștințe teoretice și abilități practice necesare desfășurării cu succes a unei cariere în domeniul matematicii sau informaticii, răspunzând atât nevoii prezente de personal specializat din învăţământul preuniversitar şi din industria IT din regiune, cât şi perspectivelor de dezvoltare a pieţei muncii. O atenţie specială este acordată formării competenţelor necesare înţelegerii şi dezvoltării sistemelor de inteligenţă artificială, transformărilor digitale ale industriei şi societăţii, precum şi analizelor complexe de date, considerate de studiile internaționale printre cele mai căutate meserii ale viitorului.  

Noul program este unul interdisciplinar, cu perspective de aplicaţii ale matematicii şi informaticii în diverse domenii, fiind totodată rezultatul colaborării matematicienilor şi informaticienilor din cadrul a 5 facultăţi ale USV, la care s-au alăturat profesori români din străinătate. Deşi aflat la început, programul de studiu are deja un colectiv de profesori cu o bogată experienţă naţională şi internaţională în domeniu şi o dotare de excelenţă, cele mai recente investiţii USV în domeniu concentrându-se către dezvoltarea unui Centru Cloud şi Infrastructură Masivă de Date, în valoare de 1 milion de euro ce a fost dat în folosinţă în decembrie 2022, transformarea infrastructurii digitale a universităţii, prin proiectul USV Digital cu o valoare totală de aproximativ 6 milioane de euro, construcţia noului Centru de Inteligenţă Ambientală şi Securitate Cibernetică, în valoare de peste 3 milioane de euro.     

Programul de studii Matematică – Informatică are durata de studii de 3 ani şi este coordonat în prezent de Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri a USV, prin asocierea cu programul de tradiţie al facultăţii în Informatică Economică şi cu noul program de master în Digitalizare şi Data Science, ce se află în proces de acreditare. 

Acest program reia, într-o formă adecvată revoluţiei digitale, un proces educaţional prezent încă de la înfiinţarea învăţământului superior sucevean, instituţia de învăţământ superior din Suceava conținând inițial două facultăți (Facultatea de Matematică – Fizică şi Facultatea de Filologie) şi fiind condusă între anii 1966 şi 1968 de ilustrul matematician român, Academician Prof.univ.dr. Constantin Corduneanu.

În concluzie, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava aşteaptă tinerii interesaţi de matematică şi informatică la sesiunea de admitere pentru noul program de Matematică – Informatică, din iulie 2023, informaţii detaliate privind calendarul şi organizarea admiterii fiind disponibile pe pagina web: https://admitere.usv.ro/.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.