Geosinteticele sunt produse plane, fabricate din polietilenă durabilă sau din material polimeric de polipropilenă. În prezent, geosinteticele reprezintă o soluție economică indispensabilă pentru stabilizarea terenurilor, atât în ceea ce privește eficiența de care dau dovadă, dar și costul accesibil. Calitatea lor superioară, instalarea rapidă și accesibilitatea din punct de vedere financiar transformă geosinteticele într-o soluție excelentă pentru aplicarea lor în sol, în roci și în pământ, devenind astfel părți integrante din aplicații de inginerie geotehnică, proiecte, structuri și alte sisteme create de om.
Ce funcții îndeplinesc geosinteticele?
Deși sunt realizate pentru a îndeplini diferite funcții, geosinteticele au același scop, și anume de a diminua impactul pe care apa îl are asupra solului. Geosinteticele pot fi îngropate sub pământ, sub apă și încorporate în pereți, deoarece biodegradarea lor este foarte lentă. Astfel, geosinteticele reprezintă o alternativă rentabilă la alte metode de stabilizare mult mai costisitoare, cum ar fi deshidratarea, excavarea și înlocuirea prin stabilizare chimică. Deoarece sunt deosebit de durabile, geosinteticele pot fi utilizate în majoritatea proceselor de fabricație și construcție. Piețele civile și geotehnice sunt cele care utilizează cel mai intens geosinteticele pentru drumuri, aerodromuri, căi ferate, terasemente și structuri de reținere, rezervoare, canale și baraje, pentru controlul eroziunii și sedimentelor, pentru garnituri și acoperiri necesare la depozitele de deșeuri, pentru minerit și agricultură.
Câte tipuri de geosintetice sunt disponibile?
Gama de geosintetice cuprinde opt tipuri distincte de geostintetice, și anume geotextile, geogrile și geocelule, georețele și geomembrane, căptușeală din argilă geosintetică, geocompozite și geoțevi. Iată ce trebuie să știți despre aceste tipuri de geosintetice și funcțiile pe care le îndeplinesc:
Geotextile. Sunt țesături permeabile care pot separa, filtra, întări, proteja sau asigura scurgerea atunci când sunt integrate în sol.
Geogrile. Susțin pereții de sprijin, sub bazele sau subsolurile de sub drumuri sau alte structuri. Au rolul de a consolida solul și alte materiale similare.
Geocelule. Acestea sunt sisteme celulare de izolare, utilizate pe scară largă în construcții pentru controlul eroziunii, pentru stabilizarea solului pe teren plat și pante abrupte, pentru protecția canalelor și armarea structurală, pentru susținerea sarcinii și reținerea pământului.
Georețele. Structura acestora este foarte similară cu cea a geogrilelor. Sunt alcătuite din seturi paralele conectate care acoperă seturi similare la diferite unghiuri pentru a asigura drenarea adecvată a lichidelor sau gazelor.
Geomembrane. Reprezintă o căptușeală sau o barieră de membrană sintetică cu permeabilitate scăzută, utilizată cu orice alt material de inginerie geotehnică pentru a controla migrarea fluidelor sau a gazului într-un proiect, structură sau un sistem creat de om.
Căptușeală din argilă geosintetică. Este vorba despre un compozit geotextil și bentonită, care prezintă o rezistență de lungă durată la degradarea fizică sau chimică a elementelor dure.
Geocompozite. Sunt materiale multiplanare utilizate pentru a accelera drenajul în spatele zidurilor de sprijin, a terenurilor cu pământ armat, a subbazelor drumurilor și a altor structuri purtătoare de apă.
Geoțevi. Sunt țevi perforate utilizate în principal pentru drenaj într-o varietate de aplicații civile. Necesită o amprentă mică pentru a îmbunătăți drenajul general pe un șantier.
Cum se utilizează geosinteticele?
Geosinteticele sunt utilizate pentru separarea solului, pentru armare, pentru filtrare și drenaj.
Separarea solului. Geosinteticele acțioenază ca o barieră în fața materialelor diferite pentru a menține integritatea și funcționarea solului în situ. Plasarea unui material geosintetic flexibil între două proprietăți creează o barieră care asigură că ambele materiale pot rămâne intacte sau îmbunătățite. Prin urmare, geosinteticele sunt frecvent utilizate pentru optimizarea drumurilor asfaltate și neasfaltate și a bazelor de căi ferate.
Armare. Geosinteticele îmbunătățesc stabilitatea totală a unui sistem. Aplicarea unui geotextil, a unei geogrile sau geocelulă în sol sau într-un alt material contribuie la susținerea și stabilitatea solului și la eliminarea tensiunii. În scop de armare, geosinteticele se aplică în pereți de pământ stabilizați și reținuți mecanic, în pante abrupte, peste soluri moi și fundații adânci pentru terasamente și încărcări grele de suprafață.
Filtrare. Geosinteticele permit curgerea lichidelor în planul său, reținând în același timp particulele mai fine, cum ar fi solul. Astfel, se creează un echilibru între interacțiunea solului cu geosinteticul, permițând un flux adecvat de lichid. În scop de filtrare, geosinteticele sunt utilizate în sisteme de drenaj pentru autostrăzi, pentru ziduri de reținere, pentru sistemele de colectare a levigatului la depozitele de deșeuri, pentru garduri, dar și pentru alte forme mai flexibile, cum ar fi saci, tuburi și containere.
Drenaj. Geosinteticele permit un flux adecvat al lichidelor în planul său fără pierderi de sol. În scop de drenaj, geosinteticele sunt utilizate în ziduri de sprijin, terenuri de sport, baraje, canale și rezervoare.
Fabricate pentru a îndeplini una dintre funcțiile deja discutate în rândurile anterioare, unele tipuri de geosintetice pot îndeplini simultan mai multe funcții. Materialele geosintetice sunt utilizate în toate etapele de construcție pentru a consolida infrastructura prin îmbunătățirea designului drumurilor, prin conservarea apei și controlul evaporării, prin limitarea eroziunii și creșterea longevității, a rezistenței și a siguranței structurilor. De asemenea, protejează mediul înconjurător prin conservarea energiei și a resurselor pământului prin producerea de sisteme mai durabile.
Lasa un raspuns