Da, sunt fan Sorin Ovidiu Vântu!

Nu zic că nu este un personaj corupt dar acest aspect mă lasă rece, pentru că încă nu mi-a fost dat să cunosc un om 100% corect. Fiecare om, are prețul lui pentru care este dispus să încalce legea, indiferent de poziția, funcția sau demnitatea avută. E o lege a firii pe care vă provoc să o testați pe propria persoană înainte de a arunca cu piatra. Dacă privim cu sinceritate, vom descoperi că fiecare dintre noi știe care este prețul „corect” pentru a ne trăda principiile. Lumea este împărțită între corupți rezonabili și corupți mai puțini rezonabili. Atât. Restul teoriilor asupra dreptății au fost concepute de idealiști ca să se afle în treabă. Dacă le-am verifica cu atenție biografiile, am descoperi în mod cert un anumit moment al vieții lor când s-au „prostituat” ca să aibă și mațul lor ce să crape. Când stomacul merge în gol, parcă nici moralitatea nu mai este ce a fost. De aceea cred mai mult în etica oamenilor cu bani, decât în moralitatea celor fără o sursă decentă de venit. O dovadă în acest sens o reprezintă votul, în sensul că acesta poate fi cumpărat cu 50 de lei de la o persoană săracă, în timp ce achiziția lui de la un om bogat, la pachet cu influența avută de acesta, costă câteva mii de euro. Rahat oricum mănâncă și unii și alții, indiferent de situația materială, de parcă toți ar fi trimișii lui Dumnezeu pe pământ și simți că nu mai ai loc nici măcar pentru un pârț mic în lumea asta plină de oameni corecți până… unde le este afectat interesul.

Sorin Ovidiu Vântu nu se dezice de ceea ce este cu adevărat. Nu ține lecții moralizatoare, pentru că își dă seama cât ar fi de ipocrit. Este un corupt deștept care a înțeles că nu mai are alte alternative decât să-și accepte soarta. Pentru că ani de zile a fost printre cei mai bogați și influenți români, bineînțeles că știe lumea ocultă a puterii destul de bine, motiv pentru care își permite să facă aprecieri pe diverse teme, printre care și cele politice. Pentru că sunt un cititor fidel al blogului său (dacă aș avea mai mulți bani, l-aș publica la mine la editură gratis și aș trăi decent din vânzările cărților lui câțiva ani), voi reproduce aici analiza sa cu privire la ce s-a întâmplat în primele două luni ale anului. E o analiză pertinentă, obiectivă, prin care demonstrează că este un om de afaceri cu viziune clară a realității, nu teoretician a bățului de chibrit. Iată ce a ieșit din războiul Dragnea vs. Iohanis, finala națională 2017.

„Băi generație, ambele găști te-au mințit. Gașca lui Dragnea te-a mințit că trebuie să dea ordonanțele de urgență pentru a nu plăti penalizările impuse de CEDO și pentru a ușura viața oamenilor din pușcării, iar gașca lui Iohannis că vor ieși din pușcării criminali, violatori, tâlhari și teroriști, urmare a acestor ordonanțe. Consecințe:

Dragnea

 • Prin ipocrizia și lașitatea pe care ne-a arătat-o, și-a pierdut aproape tot capitalul de încredere și simpatie obținut în timpul campaniei electorale.
 • Debarcarea lui Iordache i-a slăbit major autoritatea în partid.
 • Atacul extrem de inteligent și cinic al lui Tăriceanu, care a cerut și a obținut dreptul de a participa la toate deciziile guvernului, i-a șubrezit major autoritatea asupra lui Grindeanu.
 • Mișcările de stradă i-au diminuat drastic marja de manevră în exercițiul guvernării.
 • Foarte probabil va fi condamnat.

Iohannis

 • Și-a întărit pentru moment poziția, posibilitatea suspendării fiind anulată.
 • Prin eliminarea lui Coldea a obținut acces la lista tuturor agenților acoperiți ai SRI-ului.
 • S-a poziționat în ochii occidentului ca un campion în lupta împotriva corupției și ca un titan al democrației românești.
 • A luat o serioasă opțiune pentru obținerea unui nou mandat.
 • A arătat clar că este un cabotin, fără idei proprii, manipulat de echipe de specialiști care nu dau nici doi bani pe el. Situațiile ridicole în care l-au pus sunt argumentul forte pentru aceste afirmații, el neavând niciun merit pentru câștigurile obținute.

România

 • A arătat că este o țară total dereglementată, lipsa regulii fiind regula.
 • Criza politică va continua până la clarificarea procesului pe care Dragnea îl are la I.C.C.J.
 • Capitalurile străine vor ocoli România cel puțin un an de acum înainte.
 • O depreciere accentuată a monedei naționale începând cu a doua jumătate a anului.
 • A devenit extrem de vulnerabilă la propaganda și manipularea maghiară.

Soluții

 1. Scoaterea justiției de sub control politic care să delege CSM-ul în numirea șefilor de parchete și instanțe. În aceasta situație nici procurorii și nici judecătorii nu vor mai fi obligați să-i facă pe plac șefului statului, indiferent de cine va fi acesta, și nici vreo lege de răspundere a magistratului nu va mai fi necesară, CSM-ul stabilind codul deontologic al magistraților.
 2. O noua lege de funcționare a SRI care să prevadă, printre altele, și alocarea bugetară după niște criterii clare de performanță, desființarea unor divizii care se ocupă de poliție politică – gen divizia pentru apărarea constituției, norme clare de control ale acoperiților, pentru a-i elimina din justiție și politică.
 3. Lansarea urgentă a unui autentic proiect de țară care să repoziționeze România pe plan internațional și să-i aducă din nou pe români împreună.
 4. Refacerea relației cu Rusia prin oferirea unor avantaje economice consistente. Mari capitaluri externe ocolesc România din cauza relației tensionate dintre noi și ruși și mari pericole ne dau târcoale din pricina politicii pe care am dus-o până acum față de ei.”