Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a oferit sâmbătă, 25 ianuarie, la împlinirea a 120 de ani de existență a instituției 10 medalii aniversare.

Președintele României, Klaus Iohannis a fost cel care a deschis lista, directorul Muzeului subliniind că nu a făcut acest lucru întâmplător.

„Domnia sa este primul președinte al României care ne calcă pragul. Este primul președinte al Romăniei care într-un mandat ne vizitează de trei ori. Mai mult decât atât așa în 28 noiembrie 2019 a onorat Muzeul Bucovinei cu medalia Centenarul Marii Uniri, iar în 15 ianuarie 2020 domnia sa a onorat Muzeul Bucovinei cu «Meritul Cultural în grad de comandor»”, a subliniat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Medalii aniversare „Muzeul Bucovinei 120 de ani” au primit și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru sprijinul constant acordat instituției muzeale, Consiliul Județean, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Primăria municipiului Suceava, Academia Română, IPS Pimen-arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Rainer Vollkommer-director al Muzeului Național Liechtenstein și Pavel Blaj, fost director al Muzeului Bucovinei, singurul fost director al instituției aflat în viață.

„Vă asigur că medalia primită astăzi din partea Muzeului Bucovinei va avea un loc special în activitatea pe care o desfășor în calitate de ministru al culturii, dar și în sufletul meu de bucovinean.
Invitația de a fi astăzi la Suceava, la 120 de ani de la înființarea Muzeului Bucovinei m-a onorat profund. În primul rând vreau să felicit Consiliul Județean reprezentat de domnul președinte Gheorghe Flutur, dar și echipa Muzeului Bucovinei reprezentată de domnul manager Emil Ursu pentru proiectele realizate de-a lungul timpului, dar și pentru organizarea acestui eveniment, în preajma zilei care marchează Unirea Principatelor Române.


Muzeul Bucovinei este nu numai o instituție, ci și un simbol în ceea ce privește contribuția avută la cercetarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural național, constituind un exemplu de excelență în muzeologie. De aceea, de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, la propunerea Ministerului Culturii, Președintele României, domnul Klaus Iohannis a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor Muzeului Bucovinei. Acesta reprezintă la nivel național, cu multă onoare și responsabilitate, identitatea regională, spiritul Bucovinei și personalitățile care au scris istoria și au conturat cultura românească”, a spus ministrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu.

Acesta a felicitat autoritățile locale și a precizat că se bucură de faptul că munca și eforturile de la Suceava sunt încununate de succese și proiecte concrete.

Gheorghiu a adăugat că Muzeul Bucovinei a înțeles că o Românie a culturii este o Românie a parteneriatelor, a respectului, a faptelor, a deschiderii către cultură.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a primit de la directorul general al Muzeului Bucovinei medalia aniversară „Muzeul Bucovinei 120 de ani”. Acesta a subliniat că la Suceava s-a reușit salvarea Cetății de Scaun prin implementarea unui proiect cu fonduri europene. Edilul a adăugat că municipalitatea împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților colaborează foarte bine pentru salvarea patrimoniului medieval.

„Trebuie să fim mândri că avem un asemenea muzeu la Suceava. Vă felicit și sunt mândru că sunt sucevean, că avem un muzeu atât de performant aici la Suceava”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.