Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a atras atenția asupra utilizării telefonului mobil în această perioadă.

Medicul ne atenționează că telefonul este unul dintre obiectele cu care intrăm în contact de sute de ori pe zi și pe suprafața căruia poate să persiste virusul câteva zile. „Microbii pe care îi lăsăm în urmă pe suprafaţa telefonului ajung, inevitabil, tot în organismul nostru, deoarece mulţi avem tendinţa să ducem mâinile la nas, gură sau ochi, fără a mai ţine cont că nu sunt mereu igienizate”, explică medicul.

Valeriu Gheorghiță recomandă  modalități de utilizare a telefonului fără contact direct cu acesta. Recomand și folosirea acelor ceasuri smart care te pot ajuta să nu mai duci telefonul la față”, spune acesta.

„Mare atenție la telefonul mobil. Îl ducem mereu aproape de nas și de gură și trebuie să avem mare grijă. Telefonul mobil poate să prezinte un risc de infecție el fiind potențial contaminat cu acest virus. Mâinile, de asemenea, sunt părțile corpului nostru care ne expun cel mai mult la a ne autoinfecta. Mesajul este următorul: să ne facem igiena corectă a mâinilor, cât mai des posibil, chiar și în timpul în care ne deplasăm dacă este musai să ieșim din casă. Altfel, mesajul e clar: stați acasă. Dacă e o urgență să iasă din casă, trebuie să facă o igienă corespunzătoare, cu soluții hidroalcoolice, a mâinilor, să nu ducem mâna pe față sub nicio formă. Indiferent că ne mănâncă nasul, că nu ne mănâncă, trebuie să găsim o modalitate prin care să evităm să duce mâna la față.

Atenție cu telefonul mobil. În situația de față aș propune acele modalități de utilizare a telefonului fără contact direct cu telefonul. Dar și acel aparat pe care ți-l pui în ureche trebuie eventual de acasă să fie decontaminat. Ți l-ai pus în ureche și nu-l mai scoți de acolo, decât acasă când îl dai jos și îl dezinfectezi. Recomand și folosirea acelor ceasuri smart care te pot ajuta să nu mai duci telefonul la față. La întoarcerea acasă este foarte important să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Este foarte important să ne spălăm pe față cu apă și săpun, inclusiv în fosele nazale, pentru că acolo avem niște perișori care rețin toate particulele virale care rămân aderente de acești perișori. Eventual, dacă am fost într-o zonă care ni se pare că e mult prea aglomerată, acele haine le dăm jos și le punem separat și le spălăm.

Dar mare atenție la telefon! Gândiți-vă că acesta este elementul comun al oamenilor de pe planeta asta: telefonul mobil. E un obiect pe suprafața căruia poate să persiste virusul câteva zile. Noi chiar dacă ne spălăm pe mâini, scoatem telefonul din buzunar șine-am contaminat și mâinile”, a declarat medicul epidemiolog Valeriu Gheorghiță.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.