Managerii spitalelor de boli infecţioase atrag atenţia că locurile la secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID-19 sunt deja ocupate. Situaţia va deveni curând critică dacă nu vor fi organizate circuite duble şi în celelalte spitale. Ei fac apel la oameni să se prezinte la medic la primele semne de boală.

Ne îndreptăm vertiginos către un vârf al valului 4 al pandemiei de COVID-19. Numărul paturilor din spitalele de boli infecţioase şi pneumologie pentru bolnavii cu COVID-19 sunt tot mai puţine, iar secţiile de Terapie Intensivă, TI, sunt pline.  La cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară – Institutul de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, orice loc care se eliberează la ATI COVID-19 este imediat ocupat, informează adevarul.ro.

În principal, cu bolnavi care sunt în stare gravă de la noi din spital. Suntem în punctul în care toate spitalele trebuie să organizeze circuite pentru bolnavii de COVID-19, inclusiv la TI. Aceasta ar fi o rezolvare, cea mai simplă. Aceste lucruri sunt prevăzute de lege, dar nu există în practică, mai ales la nivel de Capitală”, subliniază dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al institutului.

În aceste condiţii, presiunea pe spitalele de boli infecţioase şi pneumologie este mai mare. „Nu pot două sau trei spitale să preia toate cazurile din Bucureşti”, adaugă specialistul.    „

„Vom găsi o soluţie, dar nu în timp real“

Mai mult decât atât, de circa două luni, mai toate paturile destinate bolnavilor cu COVID-19 sunt şi ele ocupate. „Încercăm deocamdată să ne descurcăm. Nu putem să spunem că refuzăm pacienţi pentru că, oricum, evaluarea lor se face. Dar, peste o săptămână sau două, s-ar putea să discutăm de dificultatea de a găsi un loc pentru pacienţi. Pentru că găsim oricum o soluţie pentru pacienţii care ajung la camera de gardă. Doar că nu găsim în timp real, nemaiavând locuri în spital”, atrage atenţia dr. Marinescu.

La rândul lui, conf.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, este îngrijorat. „Nu mai avem locuri la ATI-COVID-19. Mai avem câteva pe secţia de boli infecţioase”, a spus acesta.

Un alt aspect important al actulului val de infecţii este acela că tinerii sunt cei mai afectaţi. „În momentul în care vorbim de varianta Delta care se răspândeşte mai uşor, tinerii care interacţionează mai mult şi care, în general, într-un procent destul de important, nu sunt vaccinaţi se vor infecta. Dar sunt, din păcate, şi cazuri care au nevoie de internare, sunt forme severe sau critice. Şi, atenţie! Una este să vorbim de pacientul de 20 de ani şi alta este să vorbim de pacientul de vârstă medie 40 de ani. Cel de vârstă medie poate avea afecţiuni cronice despre care ştie sau nu, să fie supraponderal, şi atunci există un risc de a face o formă severă”, conchide dr. Adrian Marinescu.

Articolul integral pe adevarul.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.