Organizaţia sindicală „Sanitas” a decis, la finele săptămânii trecute, în urma întrunirii Consiliului Naţional, declanșarea grevei generale.

Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat că solicită „rezolvarea şi eliminarea inechităţilor şi discriminărilor salariale, deblocarea posturilor de specialitate pentru angajaţii din sistemul sanitar de asistenţă socială şi medico-socială şi acordarea şi în 2016 a unei măriri de 25% a salariului”. Greva generală ar putea avea loc dacă Guvernul nu va răspunde cerințelor sindicaliștilor.

Se cere o nouă Lege a sănătății

Concret, se cere o nouă lege a sănătății, salarii mai mari pentru medici și dacă este nevoie, chiar o lege a salarizării pentru medici. Totodată, sindicaliştii cer elaborarea unui statut al medicilor. Săptămâna trecută, reprezentanții sindicatelor au prezentat revendicările lor în ședința Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților. Președintele Federației Hipocrate, Ion Cotojman, a vorbit și despre proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizările bugetarilor, care i-a scandalizat pe medici, și care prevede, printre altele, că salariile medicilor primari vor fi între 2.832 şi 3.526 de lei, în timp ce pentru medicii stagiari indemnizaţiile vor fi cuprinse între 1.479 şi 1.842 de lei. „A apărut un proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar cu care noi cel puțin, Federația Hipocrate, nu putem fi de acord, îl respingem categoric, vom face asta oficial în fața autorităților. Mai departe, la solicitarea salariaților pe care îi reprezentăm, săptămâna viitoare vom începe din nou protestele. Nu le-am suspendat, doar le-am amânat pentru săptămâna aceasta ținând cont de faptul că am fost invitați la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaților pentru prezentarea revendicărilor noastre și pentru pentru a găsi soluțiile adecvate pentru rezolvarea problemelor nu numai a personalului din sistem, ci și ale pacienților noștri”, a declarat Cotojman. Totodată, acesta susţine că proiectul de OUG nu este bazat pe principiul muncii egale, salariu egal şi că „se mențin în continuare discriminările salariale pe același palier”. „Mai mult, sporurile pentru condiții deosebite specifice sistemului de sănătate românesc nu sunt acordate nici prin acest proiect la salariile actuale, se păstrează cuantumul lor la un salariu din 2009. Mai mult, un proiect de OUG care poate deveni OUG nu poate abroga o lege, respectiv legea 284, care este legea salarizării unitare și care are principii corecte de salarizare aplicând coeficienți de ierarhizare în funcție de pregătire profesională, de studii și de vechimea în muncă. Asta am solicitat și vom solicita în continuare și dacă nu se poate, vom solicita o lege specială pentru salarizarea din sistemul de sănătate românesc. Sperăm că cineva va lua atitudine pentru salarizarea sistemului”, a mai declarat Cotojman.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.