Medicul urgentist Liviu Cîrlan a transmis o scrisoare deschisă după ce i-a fost deschis un dosar penal pentru că  ar fi  interzis unor asistente să se echipeze corespunzător. Acesta susține  că este o nedreptate ceea ce i se întâmplă, întrucât el nu a făcut nimic altceva decât să muncească zi și noapte și să fie alături de colegii săi din UPU Suceava și de pacienți.

Pe  de altă parte, medicul Cîrlan îl acuză pe generalul Ionel Oprea că ar vorbi urât cu cadrele medicale de la Suceava și că le-ar fi amenințat cu dosare penale.

De asemenea, dr. Cîrlan a subliniat și câteva aspecte legate de circuitele din spital, susținând că acestea nu ar fi conforme.

Redăm în continuare, integral, scrisoarea medicului urgentist Liviu Cîrlan:

„Ca urmare a aparitiei in presa locala a unui articol din data de 22 aprilie, care a fost ulterior preluat si in presa nationala din care am aflat cu stupoare ca sunt deferit justitiei pentru o presupusa lipsa de echipament in cazul a trei asistente medicale din subordinea mea, sunt nevoit sa raspund prin aceasta scrisoare deschisa si sa arat neadevarul acestor informatii, precum si situatia existenta in cadrul Spitalului Judetean Suceava.

Din nefericire, solutionarea unor astfel de nemultumiri s-a mutat in mass- media prin transmiterea unui comunicat de presa de catre actuala conducere a unitatii spitalicesti prin care se informeaza ca am fost cercetat disciplinar si sunt acuzat de catre dl. secretar de stat general dr. lonel Paul Oprea ca am dat ordin ca doar in cazul medicilor sa fie respectate normele de echipare, nu si in cazul personalului medical auxiliar.

Tin sa precizez ca nu am fost trimis in fata unei comisii de disciplina, ci s-a constituit la nivelul SJUSV o comisie administrativa, din care a facut parte inclusiv dl. general lonel Paul Oprea, in fata careia am fost invitat, alaturi de alti colegi, pentru a raspunde unor intrebari care sa stabileasca modul in care sunt respectate normele privind protectia personalului in cadrul Unitatii de Primiri Urgente UPU.

Inainte sa se ajunga la un rezultat, Comisia a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava in vederea cercetarii mele si a colegului meu, medicul primar UPU Bogdan Bodnar, pentru savarsirea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor. Va aduc la cunostinta ca, desi au decis sesizarea procurorilor suceveni, membrii comisiei nu au luat nicio masura impotriva mea ci, prin adresa din data de 23.04.2020, primita sub semnatura in data de 24.04.2020, „mi-au pus in vedere sa dispun reinstruirea intregului personal, pe baza de semnatura, in vederea utilizarii kitului complet Covid 19, ca masura suplimentara de protectie”. Astfel, am aflat din presa ca dl. general Oprea, in calitate de coordonator medical al SJUSV, a decis ca aceasta competenta revine organelor de urmarire penala si nu structurilor interne ale unitatii pe care o coordoneaza.

Cotidianul „Crai nou” anunta ca ”potrivit unui comunicat al Parchetului Judecătoriei (PJ) Suceava, procurori ai Parchetului de pe Iângă Judecătoria Suceava au analizat sesizarea Spitalului Județean de Urgență „Sf. loan cel Nou” Suceava depusă joi, 23.04.2020, şi s-au sesizat din oficiu pentru sàvârşirea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”. Asadar, „sesizarea din oficiu” pentru a fi eu anchetat s-a facut la semnalul de alarma falsa tras de dl. general in rezerva dr. lonel Paul Oprea, in calitatea sa de coorodonator medical al SJUSV.

Astfel cum a rezultat si din raspunsurile date in cadrul comisiei administrative, implementarea Dispozitiei nr. 10 din data de 13.04.2020 a Managerului SJUSV si a Protocolului de tratament a cazurilor Covid 19 din data de 16.04.2020 la nivelul personalului medical din subordinea mea s-a facut in deplina concordanta cu Ordinele Ministrului Sanatatii nr. 533/29.03.2020 si nr. 555/03.04.2020. Conform documentelor amintite, purtarea echipamentului de protectie este esentiala, echipament de protectie fiind atat combinezonul cat si/sau halatul chirurgical steril, cele doua avand grad de protectie ridicat a persoanei care il poarta, Procotolul din data de 16.04 permitand utilizarea celor doua tipuri de echipament. Nu am restrictionat nimanui accesul la kiturile complete Covid 19. Mai mult decat atat, ambele tipuri de echipament se gaseau in cantitate suficienta pe fiecare tura la receptia Ambulatorului SJUSV. Consider ca a fost speculata o frica (neimputabila subsemnatului) cu privire la pericolul de contaminare a celor 3 asistente medicale din subordinea mea pentru a declansa o campanie de denigrare a medicilor suceveni.

Toata activitatea mea a fost pusa in slujba pacientilor si a personalului SJUSV si am luat toate masurile pentru protejarea acestora in toti anii profesiei mele, si mai ales acum, in contextul epidemiologic existent. Inca inainte de a fi preluata conducerea spitalului de catre o echipa de medici militari, mi-am pus profesia mai presus de familie si am participat activ la mentinerea activitatii Sectiei UPU fara a tine cont de orar sau de program. Orele suplimentare au devenit obisnuinta si asta doar pentru a fi mereu in mijlocul oamenilor pe care ii  coordonez fara a face diferenta intre ei in functie de atributiile fiecaruia (medici, asistente, infirmiere sau brancardieri). Am fost toti pentru unul si unul pentru toti! Si in ciuda neadevarurilor vehiculate in presa, am reusit sa ramanem o echipa in adevaratul sens al cuvantului!

Din anul 1997, inca de la depunerea juramantului lui Hipocrat, am ales sa raman exclusiv in slujba pacientului!

Ma vad nevoit sa aduc la cunostinta opiniei publice ca inca de la prima sedinta din data de joi, 02.04.2020, dl. general Oprea a semanat frica, teroare si a umilit oameni din randul angajatilor SJUSV, amenintandu-ne ca vom ajunge sa fim anchetati, limbajul folosit neputand a fi reprodus datorita continutului sau nepotrivit si ofensator. As aminti doar modul in care dl. Juravle Emil Vasile, in calitate de sef seviciu RUNOS, a fost facut incompetent, amenintat si terorizat psihic pana a ajuns ca sambata, 04.04.2020 sa isi prezinte demisia dlui. lt. colonel Daniel lonut Derioiu. Din fericire, la o analiza mai meticuloasa a situatiei, s-a decis mentinerea in randurile angajatilor a domnului Juravle.

Continui prin a-mi exprima public respectul pentru Armata Romana si cunosc ce presupune viata militara, eu insumi avand stagiul militar satisfacut, insa voi expune punctual aspecte imputabile coordonarii medicale militare a SJSUSV, care duc la zadarnicirea combaterii virusului Covid 19 si posibil o recontaminare masiva a personalului medical:

 1. Circuitele de decontaminare sunt necorespunzatoare si riscam o noua infectare masiva a personalului: in perimetrul stabilit pentru personal ca spatiu de echipare, nu exista locuri de depozitare a echipamentelor folosite, astfel halatele folosite sunt depozitate in acelasi loc cu hainele ce urmeaza a fi purtate in exteriorul spitalului, aspect care poate duce la ceea ce duce Ia o contaminare a echipamentelor noi. Nu este vina personalului deoarece angajatii UPU folosesc spatiul insuficient compus din 2 camere neventilate si neaerisite, fara ferestre (de aproximativ 20 m* fiecare) pus la dispozitia lor, spatiu care excede atributiilor mele de coordonare si verificare a UPU – SMURD Suceava. Ma vad nevoit sa semnalez aceste nereguli pentru a preveni o noua infectare in masa a personalului intrucat si personalul din subordinea mea se echipeaza si dezechipeaza acolo, se confrunta cu aceste probleme si implicit sunt supusi riscului de contaminare.

 2. Halatele purtate pe sub echipamentul de protectie sunt luate acasa de majoritatea angajatilor (medici, asistenti, infirmiere, ingrijitoare, brancardieri) si spalate/dezinfectate in regie proprie cu sau fara dezinfectanti, dupa posibilitatile fiecaruia, ceea ce echivaleaza cu o posibilitate foarte mare de contaminare a spatiului locative si a membrilor familiilor lor. Astfel, in acest context si avand in vedere ca s-a promis public de catre conducerea militara dezinfectarea halatelor din material textil (cele care se poarta pe sub echipamentul de protectie), solicit sa se faca dovada spalarii si dezinfectarii a minim cateva mii de halate din material textile odata cu implementarea noilor circuite;

 3. NU SE RESPECTA NORMELE DE DISTANTARE SOCIALA, aspect cunoscut de catre actuala conducere militara a institutiei spitalicesti, conducere care nu a luat masuri concrete pentru inlaturarea acestor pericole.

 4. Nici in prezent nu sunt asigurate spatii suficiente pentru dusuri in scopul asigurarii unei decontaminari totale la iesirea din incinta spitalului, respectiv din tura de lucru. De asemenea, nu au fost puse la dispozitia angajatilor spitalului cele necesare decontaminarii in spatiile de igienizare a personalului: prosoape, halate si papuci de unica folosinta, dezinfectanti pentru igiena corporala totala, spatii corespunzatoare pentru cei aproximativ 150 de oameni de pe o tura din intreg spitalul, toalete suficiente si dezinfectate. Exista interactiune intre schimburile de tura: cei care intra in tura de lucru cu cei care ies din tura de lucru. Acest aspect duce la o incalcare grava a normelor de decontaminare totala, intreg personalul medico-sanitar al spitalului fiind expus riscului de contaminare (imbolnavire) nu numai noi, cei din sectia de primiri urgente;

 1. Deseurile rezultate din dezbracarea (indepartarea) echipamentului de protectie sunt depozitate necorespunzator in sensul supraincarcarii containerului existent in spatiul de decontaminare ceea ce duce la aruncarea pe jos a materialelor, nu din neglijenta ci pur si simplu din lipsa conditiilor decente de dezechipare;

 2. neregulile legate de eficientizarea luptei covid, semnalate conducerii SJUSV prin adresa nr.14145 din data de 25.04.2020.

Consider ca toate aceste aspecte se impun a fi verificate, de asemenea, de catre organele de cercetare penala cu privire la fapte ce au zadarnicit sau zadarnicesc combaterea bolii. Astfel, prin preluarea conducerii spitalului de catre echipa militara si prin masurile dispuse, pericolul de contaminare a angajatilor nu a fost inlaturat. In prezent riscul de infectare nu se datoreaza lipsei de echipament kit complet COVID 19, ci lipsei masurilor de decontaminare la echipare si dezechipare.

Aspectele descrise mai sus pot fi confirmate de catre majoritatea colegilor mei, incepand cu sefii de sectie si incheind cu brancardierii, pentru ca toti folosim acelasi circuit de decontaminare stabilit de actuala conducere, insa inadecvat luptei anti COVID. Suntem un spital focar COVID si se impun masuri stricte si exacte de decontaminare si de prote¡are a intregului personalului medico-sanitar! Astfel, cele descrise reprezinta aspectele grave, neajunsurile si nereguluile din activitatea noastra in lupta dusa clipa de clipa si umar la umar de catre toti angajatii spitalului cu pandemia generata de virusul Covid 19 si nicidecum lipsa echipamentului sau refuzul purtarii acestuia.

Multumesc pentru increderea acordata si pe aceasta cale cetatenilor carantinati in mun. Suceava si zonele limitrofe si starui in rugamintea devenita slogan: Stati acasa! pentru prevenirea pandemiei.

Am fost, sunt si voi ramane devotat profesiei mele!”

One Response

 1. Stoica Gheorghe

  Mai pleaca capul domnul dr Carlan si mai invata sa fii si om nu numai domn, de domni e plina lumea de oameni mai putin.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.