Directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că președintele Traian Băsescu a cerut structurii pe care o conduce lista cu numele ofițerilor acoperiți, dar a fost refuzat.

Prezent vineri la Parlamentul României, unde a participat la o lansare de carte, Teodor Meleșcanu a fost întrebat dacă președintele Băsescu i-a solicitat lista ofițerilor acoperiți ai SIE.

„Au fost diverse discuții. Am înțeles că este o preocupare a președintelui în legătură cu obligațiile care îi revin în ceea ce privește numirea de miniștri și de membri ai Guvernului de a își da o părere, de a putea să-i refuze, dar în toată această discuție am susținut ceea ce v-am spus și acum: există o reglementare juridică foarte clară și, în consecință, nu avem posibilitatea să facem asemenea lucruri. Declarațiile președintelui, din câte am înțeles eu, s-au făcut pe alte teme, nu pe dovezi scrise sau pe documente care oricum ar fi avut un caracter care nu permitea folosirea lor în relație cu presa. Dacă a fost bine sau rău o să vedem în perioada următoare”, a declarat Meleșcanu.

Directorul SIE a exclus varianta ca președintele Băsescu să dețină date despre indentitatea unui ofițer acoperit de la serviciile secrete.

„Nu mă pot pronunța dacă erau zvonuri sau erau chiar informații, dar oricum nu veneau din partea serviciilor, asta vă asigur.”

Un fost șef al Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, declara cu o zi în urmă că „preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.