Membrii Centrului Local de  Combatere a Bolilor Suceava s-au reunit, miercuri, 24 octombrie 2018, în ședință extraordinară, pentru a discuta despre  evoluția pestei porcine în România și despre eventuale noi măsuri de prevenire  a apariției bolii în județul Suceava, având în vedere că, în județul vecin Maramureș, a fost confirmat   un focar   de pestă porcină africană, marți, 23 octombrie 2018.

Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi a precizat că, în contextual apariției unui focar de pestă porcină africană pe raza județului Maramureș, a considerat necesară întâlnirea membrilor Centrului Local pentru Combaterea Bolilor: “În ședința din luna iulie s-au stabilit o serie de măsuri de prevenție și combatere a Pestei Porcine Africane în cazul în care un focar ar fi fost confirmat pe raza județului Suceava. Până acum ca urmare a măsurilor adoptate în județul Suceava nu a apărut niciun focar de pestă porcină africană”.

Prefectul  Adomnicăi a mai spus, în urma inspecției efectuate marți, pe DN 18, drum care leagă județul Suceava de Maramureș, a constatat că deja e practicabil și  se circulă în zonă. În acest context, prefectul a propus să fie luată în discuție amplasarea unor filtre suplimentare de poliție pe acest tronson,  întrucât există   un risc sporit în ceea ce privește răspândirea pestei porcine africane și pe această cale.

Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar Dan Corneanu, a informat că măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu PPA sunt în continuă aplicare și monitorizare  permanentă în județul Suceava.

De asemenea, echipe mixte constituite din reprezentanți ai DSVSA, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi continuă controalele periodice  în târgurile de animale din județul Suceava, unde este interzisă comercializarea porcinelor, fiind constatată o diminuare a circulației spre aceste târguri.  Totodată, se verifică periodic condițiile  sanitar-veterinare  în exploatațiile de animale.

La frontiera Siret,  este asigurată permanența la controlul bagajelor, fiind menținută  interdicția introducerii în țară a  produselor de origine animală,  iar dezinfectoarele pietonale și rutiere sunt funcționale.

Directorul DSVSA Suceava consideră oportună constituirea unor filtre suplimentare pe  DN 18.

Referitor la acest aspect, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, de comisar șef Adrian Buga, a precizat, la rândul său, că  există filtre de control ale IPJ pe DN18, care fac  verificări aleatorii. Comisarul șef a mai spus că se va analiza oportunitatea unui  filtru suplimentar permanent, 24 din 24 de ore, sau numai pe timpul nopții, iar dacă  va fi nevoie se va lua și această măsură.

Potrivit ultimei actualizări  a  situației privind evoluția Pestei Porcinei Africane pe teritoriul României, transmisă de Autoritatea  Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la data de  18 octombrie 2018  boala evolua în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreți.

Referitor la situația din județul Maramureș, ANSVSA a informat că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureș, în data de 23.10.2018.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.