Fie din motive religioase, fie din considerente mai pragmatice ce ţin de sănătate, această perioadă de post, pentru oricare dintre noi, o bună ocazie pentru detoxifierea organismului.
Aşadar, dacă obişnuieşti să ţii post sau ţi-ai propus să încerci acum, ne-am gândit că ţi-ar prinde bine câteva idei cu preparate de post. De fapt, ţi-am întocmit un meniu cu mâncăruri gustoase pentru toată săptămâna.

Rețete din meniu de post pentru o săptămână

Ciorbă de urzici

Se fierb ceapa, morcovii și ardeiul separat.

Urzicile se spală și se opăresc separat într-un amestec de apă și borș (la un litru de apă jumătate de cană de borș).

Se scurg și se lasă un pic la răcit. Apoi se toacă și se adaugă în zarzavatul fiert.

Se acrește cu zeama în care au fost opărite urzicile.

Se adaugă verdeață(pătrunjel sau leuștean) și sare după gust.

Pate de soia

Boabele de soia se pun la înmuiat, de cu seară.

A doua zi, se scurg și se pun la fiert în altă apă timp aproximativ o oră.

Observație: boabele de soia rămân un pic tari, oricât le-ai fierbe. Se dau prin mașina de tocat carne, apoi se pun în blender cu un pic de apă, sare, usturoi, condimente (oregano), un sfert de ceapă, una sau două ciuperci fierte.

Orez dulce

O cană de orez se pune la fiert cu patru căni de apă rece la foc mic.

Când e gata fiert se adaugă o jumătate de cană de zahăr și o jumătate de linguriță de sare.

 Linte verde

Se pune cantitatea dorită de linte la înmuiat de cu seară.

Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă până când se înmoaie bobul de linte.

nd e aproape gata se adaugă puțină sare și puțin oțet (o linguriță).

Se scurge zeama și se servește ca atare.

Ciorbă de fasole

Fasolea aleasă şi spălată se pune la înmuiat în apă, peste noapte.

După ce s-a înmuiat, se pune la fiert. În momentul când dă în clocot şi se face spumă, se ia de pe foc, se spală şi se pune la fiert în altă apă încălzită.

În această apă se adaugă ceapa, morcovul, ţelina, păstârnacul şi usturoiul.

La sfârşit, se adaugă, după preferinţă, suc de roşii şi mirodenii: tarhon sau cimbru.

 Chec de post cu nucă

Într-un castron se pune margarina uşor încălzită, se bate spumă cu zahărul, adăugat treptat.

La sfârşit se pun, în ploaie, făina, miezul de nucă, sucul de fructe, coaja de lămâie şi de portocală, scorţişoara, praful de copt şi bicarbonatul.

Se obţine o compoziţie care trebuie să fie cât mai groasă, care se pune într-o tavă unsă cu margarină sau untdelemn şi se coace, timp de 50 – 60 de minute, la foc potrivit.

Când este gata, se pune deasupra zahăr pudră.

 Plăcintă de post cu mere

Se frământă un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus menţionate. Se întinde o foaie subţire.

Merele se spală, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoarea mare şi se storc de zeamă.

Peste foaia întinsă se presară merele rase, în cantitatea dorită.

Deasupra merelor se presară zahăr tos, după gust, şi esenţă de vanilie.

Se rulează foaia şi se aşează într-o tavă unsă cu untdelemn.

Se lasă la cuptor timp de 30 de minute. Se serveşte rece.

De obicei, la mănăstire,  mâncarea se pune în boluri mari în mijlocul mesei și fiecare se servește cât vrea. Totuși, masa durează doar vreo 10-15 minute. Se face o rugăciune, după care starețul sau stareța sună dintr-un clopoțel și începe masa. În timp ce mănâncă, nimeni nu vorbește și ascultă un frate sau o soră care citește dintr-o carte de folos pentru suflet. La sfârșit, se sună din nou din clopoțel, ceea ce marchează sfârșitul mesei. Toată lumea se ridică și face rugăciunea de mulțumire.

Se spune că mâncarea este mai gustoasă la mănăstire și pentru că maicile sau călugării care o prepară se roagă în timp ce gătesc. De obicei, repetă în timp ce lucrează rugăciunea lui Iisus: ‘Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul/păcătoasa’.

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.